Pasak agentūros, tai esą trečiadienį Kišiniove žurnalistams pareiškė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, apibendrindamas vizito į Moldovą rezultatus.

Tačiau Eltos kalbintas ministras pareiškė apie Lietuvos suinteresuotumą dislokuoti priešraketines sistemas šalies teritorijoje nekalbėjęs.

Pasak J. Oleko, jis kalbėjęs tik apie tai, kad šios sistemos reikalingos ir mūsų valstybei.

"Kyla pavojus, kad po kelerių metų nestabilios šalys ras techninių galimybių atakai. Pasaulis turi sustabdyti šį procesą. Vienas iš sprendimų yra NATO siūloma priešraketinė sistema", - sakė ministras.

Jis nesutiko su nuomone, kad priešraketinių sistemų dislokavimas nukreiptas prieš Rusiją ir yra pirmas žingsnis į naują šaltąjį karą. "Jos yra stabilumo regione garantas", - pabrėžė J. Olekas.

KAM: ITAR-TASS neteisingai interpretavo ministro žodžius

Gegužės 30 d. naujienų agentūros ITAR-TASS pranešime buvo neteisingai interpretuotas Lietuvos krašto apsaugos ministro pasisakymas, tvirtina Krašto apsaugos ministerija. Anot ministerijos, klausimas dėl Lietuvos dalyvavimo JAV priešraketinėje gynybos sistemoje nėra svarstomas, tačiau pati sistema ir jos elementų įdiegimas Europoje yra svarbūs Lietuvai ir visai tarptautinei bendruomenei.

Lietuva kaip NATO narė dalyvauja Aljanso, o taip pat NATO-Rusijos Tarybos diskusijose apie priešraketinę gynybą.

Lietuva laikosi nuostatos, kad saugumas Euroatlantinėje erdvėje yra nedalomas. Todėl esame įsitikinę, kad priešraketinės gynybos elementai Čekijoje ir Lenkijoje, o taip pat galima NATO priešraketinės gynybos sistema sustiprins Lietuvos, Europos, o taip pat ir Rusijos saugumą.

Rusija netruko reaguoti

Keletas Rusijos Dūmos deputatų mano, kad Lietuvos krašto apsaugos ministerijos vadovo Juozo Oleko pareiškimas, jog Lietuva yra pasiruošusi savo teritorijoje dislokuoti priešraketinės gynybos sistemos elementus, gali smarkiai pabloginti šalių santykius, rašo „RIA Novosti“.

Rusijos Federacijos Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Leonidas Sluckis „RIA Novosti“ sakė, kad Krašto apsaugos ministro pareiškimas – „grynas piaras, kuris vargu ar bus pritaikytas realybėje“.

Taip pat jis priminė, kad JAV Kongresas praktiškai uždraudė lėšų skyrimą papildomų priešraketinės gynybos sistemos įrenginių montavimui 2009 metais Rytų Europoje.

„Šis demaršas neturi jokios logikos, o Lietuva tuo tenori parodyti, kad neatsilieka nuo Briuselio ir Vašingtono, tačiau rodo nedraugiškumą Rusijai“, - sakė L .Sluckis.

Dūmos saugumo komiteto narys Genadijus Gudkovas pažymi, kad „Lietuva priėmė sprendimą, kurio niekas nereikalavo“. „Greičiausiai jai ramybės neduoda Lenkijos ir Estijos, kurios šiuo metu įvardinamos kaip pagrindinis Rusijos susierzinimo šaltinis, pasiekimai “, - sakė deputatas.

Be to, jis pažymi, kad Lietuva pasirinko silpnojo, „pasiruošusio pasitarnauti stipresniajam netgi sumokant savo laime, kad tik būtų pastebėta“ poziciją.

„Šis antirusiškas Lietuvos akibrokštas labai apsunkins šalių santykius. Be to, sumažės šalies saugumas, kadangi jos teritorijoje bus sistemos, kurios bet kuriuo momentu gali būti nukreiptos į Rusijos branduolines raketas. O Rusija nedels atsakyti“, - pareiškė parlamentaras.

A.Zuokas siūlo referendumą

Liberalų ir centro sąjungos pirmininką Artūrą Zuoką nustebino žiniasklaidos pranešimai, pagal kuriuos Krašto apsaugos ministras J.Olekas užsiminė apie tai, kad Lietuva savo teritorijoje, Lenkijos ir Čekijos pavyzdžiu galėtų dislokuoti priešraketines sistemas, pranešė Liberalų ir centro sąjunga.

“Jei pasitvirtintų tokie žiniasklaidos pranešimai, tai būtų akivaizdus Krašto apsaugos ministro kompetencijos ribų peržengimas. Apie tokias net ir hipotetines priešraketines sistemos atsiradimo Lietuvoje galimybes teisę kalbėti turi tik šalies prezidentas", - tvirtina liberalcentristų lyderis.

A.Zuoko nuomone, prieš bet kokį šio klausimo nagrinėjimą reikėtų atsiklausti tautos nuomonės.

"Nors apskritai geriausiai būtų, jog dar prieš pradedant šį klausimą nagrinėti valdžios atstovams, būtų surengtas tautos referendumas. Sprendimas dėl tokio nevienareikšmiško ir gyvybinius tautos interesus paliesiančios objekto negali būti priimtas neatsiklausus Lietuvos žmonių”, - įsitikinęs Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas.

Rusija - griežtai prieš

Rusija nepritaria JAV planams Europoje išdėstyti priešraketinės gynybos elementus, kadangi, jos manymu, Amerikos tvirtinimai, jog priešraketinės gynybos sistema padės apsaugoti JAV nuo Irano ir Šiaurės Korėjos balistinių raketų, yra nepagrįsti.

Rusijos Federacijos (RF) kariuomenės generolas Jurijus Balujevskis yra pareiškęs, kad amerikiečių priešraketinės gynybos sistemos elementai, kuriuos planuojama pastatyti Europoje, gali tapti Rusijos karinių pajėgų taikiniu.

„Jeigu mes pamatysime, kad šie objektai kelią grėsmę Rusijai, jie taps mūsų pajėgų planavimo taikiniu – strateginiu, atominiu ar kokiu kitu – tai tėra metodo klausimas“, - spaudos konferencijoje Maskvoje balandžio mėnesį pareiškė J. Balujevskis.