Politizuotos pinigų dalybos

“Valdančioji partija visuomet suras būdų, kaip labiau pinigais paskatinti tuos miestus ar rajonus, kurių rinkėjai šiai partijai davė daugiau balsų”, - mano Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys, opozicinės Tėvynės sąjungos atstovas Rimantas Dagys.

Tačiau su tokia konservatoriaus nuomone nesutinka šio komiteto pirmininkas, neseniai valdančiosios Socialdemokratų frakcijos gretas papildęs Jonas Lionginas. “Pinigai skirstomi pagal tam tikras taisykles, nustatytas įstatymais. Finansuojami tie projektai, kurie gerai parengti. Jokių politinių pinigų dalybų nėra”, - “Kauno dienai” tvirtino Biudžeto ir finansų komiteto vadovas.

Tačiau, panagrinėjus Valstybės investicijų programą, nesunku pastebėti, kad kur kas daugiau pinigų skiriama toms savivaldybėms, kuriose merais išrinkti socialdemokratai, bei toms vienmandatėms apygardoms, kuriose į Seimą pateko šios valdančiosios partijos atstovai.

Premjeras Gediminas Kirkilas yra užsiminęs, kad finansų ministras turi būti iš tos pačios partijos, kaip ir Ministras Pirmininkas, taigi socialdemokratas. Galima numanyti, kad tai tiesiog leidžia paskirstyti valstybės pinigus tiems regionams, kurie parodė didesnį prielankumą Socialdemokratų partijai.

Kaišiadorims daugiau negu Kaunui

Kiekvienų metų pradžioje Vyriausybė paskirsto valstybės investicijų asignavimus valdytojams. Pinigai dažniausiai skiriami naujoms statyboms, remontams, įrangos atnaujinimui, einamosioms išlaidoms.

Valstybės investicijos skirstomos trimis kanalais - per centrines įstaigas ar žinybas, per apskritis ir per savivaldybes. Panagrinėjus 2005 ir 2006 metų valstybės investicijų skirstymą per savivaldybes, plika akimi matyti, kad socialdemokratai negaili pinigų “saviems” miestams ir rajonams.

Pavyzdžiui, Druskininkams, kuriuos jau daug metų valdo socialdemokratas Ričardas Malinauskas, 2005 metais buvo skirta 5,4 milijono litų, 2006 metais - 5,6 mln. litų. Tuo tarpu gerokai didesnei Palangai prieš dvejus metus skirta tik 1,1 mln. litų, o pernai - vos 562 tūkstančiai litų.

Joniškio rajono savivaldybei užpernai skirta 2,9 mln. litų, pernai - 2,6 mln. litų. Šiame rajone į Seimą buvo išrinktas socialdemokratas Jonas Juozapaitis. Gerokai didesniam Jonavos rajonui 2005 metais atseikėta tik 952 tūkst. litų, 2006-aisiais - 2,4 mln. litų.

Viena rekordininkių pagal skiriamas valstybės investicijas galima laikyti Kaišiadorių rajono savivaldybę. Šio rajono gyventojai į Seimą jau dvi kadencijas iš eilės renka socialdemokratą Bronių Bradauską. Užpernai Kaišiadorims skirta 6,2 mln. litų, pernai - 6,1 mln.

Tuo tarpu čia pat esančiam antrajam pagal dydį Lietuvos miestui Kaunui valstybės investicijų programoje buvo numatyta kur kas mažiau lėšų nei Kaišiadorims. 2005 metais Kaunui skirta tik 3,1 mln. litų, 2006-aisiais - 5,1 mln. litų.

Nepagailima pinigų ir Vilkaviškiui, kuriame į Seimą išrinktas dabartinis susisiekimo ministras ir ankstesnis Finansų ministerijos vadovas Algirdas Butkevičius, Prienams, kurių atstovas parlamente yra socialdemokratas Juozas Palionis, Šilalei, į Seimą išrinkusiai buvusį finansų ministrą Zigmantą Balčytį.

Protekcijas neigia

Joniškio-Pakruojo apygardoje išrinktas socialdemokratas J.Juozapaitis “Kauno dienai” neigė turįs “tiek jėgos ir įtakos”, kad galėtų “išmušti” kuo daugiau lėšų savo apygardai. “Žinoma, aš paprastai pasižiūriu, kiek tų lėšų skiriama. Reikia rūpintis savo apygarda. Bet nepasakyčiau, kad tų lėšų daugiau, nei kokioms kitoms savivaldybėms”, - teigė J.Juozapaitis.

Jis atkreipė dėmesį, kad kiekvienais metais daugiau lėšų skiriama vis kitoms savivaldybėms. “Štai, pavyzdžiui, Biržai. Juose yra mūsų meras, tačiau šiemet investicijų programoje beveik nenumatyta jokių lėšų. Ir ankstesniais metais skirta palyginti nedaug”, - tvirtino J.Juozapaitis.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas J.Lionginas irgi nenori sutikti su kategoriškais vertinimais, kad valdantieji skiria daugiau lėšų “savo” savivaldybėms. “Kuo geriau savivaldybė pasirengusi, tuo daugiau lėšų ji gauna iš valstybės biudžeto”, - pabrėžė J.Lionginas.

Valdantieji turi daugiau galimybių

Opozicinės Naujosios sąjungos (socialliberalų) atstovas Seime Valerijus Simulikas patvirtino “Kauno dienai”, kad valdančioji Socialdemokratų partija nešykšti valstybės pinigų “savoms” savivaldybėms ar net seniūnijoms. “Kaip šiaulietis, aš džiaugiuosi, kai valstybės investicijos skiriamos Šiauliams. Bet akivaizdžiai matyti, kad liūto dalis tos valstybės paramos patenka į tas miesto dalis, kurios sudaro Aušros rinkimų apygardą. Joje į Seimą buvo išrinktas socialdemokratas Edvardas Žakaris”, - atkreipė dėmesį V.Simulikas.

Šiaulių miesto savivaldybei 2006 metais, kai jai vadovavo socialdemokratas Vytautas Juškus, valstybės investicijų programoje buvo numatyta beveik 8 mln. litų - kur kas daugiau nei Kaunui ar Klaipėdai.

Anot V.Simuliko, socialdemokratams daug paprasčiau “pramušti” finansavimą savo globojamoms apygardoms ar savivaldybėms, nes jie patys kontroliuoja Finansų ministeriją, taigi patys skirsto valstybės lėšas.

Siūlo keisti įstatymą

V.Simulikas įsitikinęs, kad turėtų būti įstatymu numatyta, jog svarstant valstybės biudžetą, kartu ir investicijų programą, pasiūlymus galėtų teikti tik opozicijos atstovai. “Valdantieji ir taip parengia tokį biudžeto projektą, kuris jiems priimtinas, tai yra paskirsto pinigus toms įstaigoms ir sritims, kurioms mano esant reikalinga. Todėl būtų protingiau tik opozicijai suteikti teisę teikti pasiūlymus dėl biudžeto projekto koregavimo”, - kalbėjo parlamentaras.

Anot jo, taip elgiamasi kai kuriose demokratinėse šalyse, pavyzdžiui, Skandinavijoje.

Tačiau V.Simulikas neturi didelių vilčių, kad toks įstatymo projektas galėtų būti priimtas Seime. “Valdantieji suinteresuoti išlaikyti tiek valdžios, kiek turi, ir tikrai nenori dalytis ja su kitais”, - pastebėjo socialliberalas.