"Bet kokios iniciatyvos bus bevaisės, - sakė šiuo metu Europos Sąjungai pirmininkaujančios Danijos premjeras Andersas Foghtas Rasmussenas, - jeigu nebus plėtojama aplinkos apsauga ir racionaliai naudojami gamtos ištekliai".

Lietuvos poziciją plenariniame posėdyje išdėstė mūsų šalies delegacijos vadovas, aplinkos ministras Arūnas Kundrotas. Iki jo pranešimo jau buvo pasisakę 45 valstybių prezidentai, 35 valstybių premjerai, taip pat nemažai kitų žymių politikų.

A.Kundrotas pažymėjo, kad valstybių pažanga, įgyvendinant subalansuotosios plėtros uždavinius per tą laiką, kuris praėjo nuo 1992 m. Rio de Žaneire vykusios pasaulio valstybių lyderių konferencijos, yra nepakankama, todėl dabar labai svarbu susitarti dėl konkrečių veiksmų.

"Kad jie būtų efektyvūs, - pabrėžė Lietuvos delegacijos vadovas, - svarbu susitarti ne tik dėl tikslų ir jų įgyvendinimo terminų, bet ir dėl pažangai įvertinti reikiamų rodiklių".

Lietuvos ūkio reformų laikas sutapo su dešimtmečiu po Rio de Žaneiro konferencijos. Pasak A.Kundroto, neseniai parengta nacionalinė subalansuotosios plėtros įgyvendinimo ataskaita parodė, kad Lietuvos ekonomika atsigauna ir auga, o aplinkos tarša beveik nedidėja.

Politinėms, socialinėms ir ūkio permainoms įgyvendinti veiksmingai naudojamasi kitų valstybių parama. Remdamasis mūsų šalies patirtimi, ministras pabrėžė, kad ši parama - ne tik finansinė ar techninė pagalba, bet ir įvairios programos, pagrįstos aktyvios partnerystės principais.

Labai svarbu, A.Kundroto žodžiais, sutelkti pastangas vandens, energetikos, sveikatos apsaugos, žemės ūkio ir bioįvairovės apsaugos srityse.