Liepos pradžioje Seimas priėmė Sveikatos draudimo įstatymo pataisą, numatančią, kad vietoje dabar veikiančių dešimties TLK liks penkios. Tikimasi, jog ši reorganizacija padės sumažinti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidas kasų išlaikymui ir sutaupyti iki 1 mln. litų per metus.

Kaip antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, ministerijos kolegija nutarė, kad Vilniaus TLK bus jungiama su Alytaus TLK, Kauno - su Marijampolės, Klaipėdos -su Tauragės, Šiaulių - su Telšių, Panevėžio - su Utenos TLK. Po sujungimo liks Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio teritorinės ligonių kasos.

Po reorganizacijos penkios TLK aptarnaus didesnį gyventojų skaičių nei iki šiol. Pavyzdžiui, sujungus Vilniaus ir Alytaus TLK, Vilniaus teritorinė ligonių kasa aptarnaus apie 1 mln. 37,2 tūkst. gyventojų.

Teritorinės ligonių kasos, gaunančios lėšų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, sumoka sveikatos priežiūros įstaigoms už gyventojų gydymą, vaistinėms - už kompensuojamuosius vaistus.