Kol kas Japonijos ambasadorius Lietuvai Masaki Okada reziduoja Kopenhagoje. Mūsų valstybėje esančioje kanceliarijoje dirba laikinasis reikalų patikėtinis ministras patarėjas Yasuji Odoko.

Šeštadienį vakare su žurnalistais bendravęs Japonijos vyriausybės atstovas teigė, kad naujas ambasadorius gali būti paskirtas praėjus keliems mėnesiams po imperatoriaus viešnagės.

„Keletą pastarųjų metų Japonijos ir Lietuvos santykiai plėtojosi itin aktyviai“, - pažymėjo pareigūnas.

Dvišalius santykius su Japonija mūsų šalis užmezgė netrukus po Nepriklausomybės atkūrimo – 1991 metais.

Apie galimybę paskirti ambasadorių Lietuvoje dar pernai rudenį kalbėjo Ūkio ministerijos sekretorius Gediminas Rainys ir Japonijos Užsienio reikalų ministerijos Bendrųjų reikalų skyriaus direktorius Toyohisas Kozukis.

Tuomet G. Rainys patikino, kad Japonijos ambasadoriaus paskyrimas Lietuvoje suteiktų naudos verslui.

„Ir dabar Lietuvos ir Japonijos verslininkų ryšiai yra intensyvūs, tačiau, kaip rodo praktika, neretai prireikia tarpininko, kuris atsakytų į verslo atstovus dominančius klausimus, padėtų praktiniais patarimais, nurodytų reikalingus kontaktus. Be to, ambasados dėka plėtotųsi mokslininkų bendradarbiavimas, jaunimo mainai, kultūriniai projektai – šie dalykai taip pat turi pozityvios įtakos šalių ekonominiams ryšiams“, – sakė ministerijos sekretorius.

T. Kozukis pritarė, kad ambasados nebeatlieka tik tradicinio, klasikinio vaidmens kaip diplomatinės atstovybės, o vis daugiau dėmesio skiria ekonomikos ir investicijų klausimams.