„Mes girdėjome apie tai labai paslaptingai, kad jie girdėjo apie jį ir būtų jiems įdomu čia Vilniuje paragauti tikro lietuviško šakočio. Mes savotišką sąmokslą suruošėme, niekam nežinant užsakėme paskutinę minutę, suorganizavome šakočio pristatymą“, – žurnalistams šeštadienio vakarą atsisveikinęs su aukštais svečiais iš Japonijos sakė V. Adamkus.

Jis patikino, kad dar vienas specialiai gamintas šakotis skrenda į Tokiją.

V. Adamkus džiaugėsi paprastu ir ne pernelyg pompastišku Japonijos imperatoriaus sutikimu Vilniuje.

„Tai nebuvo kažkas pompastiško, pernelyg didingo, kalbėjomės apie žmogiškus reikalus, kasdienybę, apie žmonių rūpesčius. Mane tikrai nustebino, kad imperatoriška šeima tikrai žinojo mūsų praeitą laikotarpį, ypatingai paskutiniuosius penkiasdešimt metų, džiaugiasi, kad mes išlaikėme savo savitumą, vertybes ir pageidavo, kad mes kuo daugiau galėtume bendrauti, ypatingai su jaunąja karta, kad vieni kitus geriau pažintume“, - apie vizitą pasakojo prezidentas.

„Ką jūs padarėte per savo trumpą nepriklausomybės laikotarpį daugelis tautų turėtų iš jūsų pasimokyti“, – imperatoriaus pagyros žodžius citavo V. Adamkus.

Pasak Prezidentūros atstovų, imperatoriškoji pora šiam vizitui ruošėsi labai kruopščiai ir domėjosi Lietuvos tradicijomis bei kultūra.

Kartu su aukštais svečiais į Vilnių atvyko nemaža delegacija – be įvairių pareigūnų ir aptarnaujančio personalo keliauja ir maždaug 70 žurnalistų.

Iš Lietuvos sekmadienį priešpiet imperatoriškoji pora išvyks į Didžiąją Britaniją.