Japonijos imperatorius Akihito ir jo žmona Michiko gyvena rūmuose Tokijo centre. Nuo smalsių akių juos saugo vandens kanalas, stebi imperatoriškoji apsauga.

Tačiau svečių laukiantys lietuviai rūmų nenuomos. Japonijos monarchas su žmona gyvens „Radisson SAS“ viešbutyje sostinės senamiestyje.

Vizitą rengiantys Lietuvos pareigūnai sako, kad japonai labai kruopščiai tikrina visas detales, tačiau ypatingų pageidavimų nėra. Pavyzdžiui, šeštadienio vidurdienį Prezidentūroje vyksiančiuose kviestiniuose pietuose ant imperatoriškosios šeimos stalo bus ne lazdelės, o sidabro įrankiai ir krištolo taurės.

Pagerbiant japonų virtuvės tradicijas specialiai vizitui sukurti pyragėliai su imbieru. Prezidentūrą aptarnaujantis restoranas teigia patiekalus pradėsiantis ruošti penktadienio popietę.

„Šaltam patiekalui buvo pasirinkta žuvis, karštam – antiena, o desertą darome iš apelsinų ir likerio „Contreu“ su braškėmis, vaisiais. Ypatingai akcentuojame grožį. Japonai pirmiausia valgo akimis, todėl tikrai dėl to stengiamės padaryti tokius meno kūrinius: pavyzdžiui, žuvies užkandėlė ruošiama, kaip olimpiadose daro virėjai“, – teigė Henrita Kontrauskienė, bendrovės „Ida Basar“ generalinė direktorė.

Tradiciniai lietuviški valgiai – cepelinai, kibinai, taip pat braškės – Japonijos imperatoriaus pageidavimu bus patiekti vakarienei.

Vizito dieną Senamiestyje, Antakalnyje ir prie Baltojo tilto bus ribojamas automobilių eismas.

„Žmonėms reikia bet kokiu atveju būti pakantiems ir vengti važiuoti į miesto centrą su automobiliais, nes susidarys transporto grūstys“, – „Panoramai“ sakė Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento direktoriaus pavaduotojas Gintaras Tamošiūnas.

Organizatoriai įspėja visus, kurie šeštadienio arba sekmadienio rytą planuoja skristi iš Vilniaus oro uosto, dėl Japonijos imperatoriaus vizito atvažiuoti keliomis valandomis anksčiau.

Japonijos imperatoriškoji pora bus saugoma panašiai, kaip pernai spalį viešėjusi Jungtinės Karalystės karalienė. Tam skirta 250 tūkst. Lt. Dar tiek pat miestui papuošti ir dovanoms išleis Prezidentūra.

Lietuvos ir Japonijos valstybių vėliavėlės Vilniaus gatvėse bus pradėtos kabinti šią naktį. Mat iki šio vakaro buvo laukta, kol iš sostinės išvyks Lietuvoje viešėjusi Airijos prezidentė Mary McAleese.