EK Komunikacijos generalinis direktoratas pirmadienį išplatino laišką, kuriame reiškiamas apgailestavimas dėl sprendimo atšaukti suplanuotą renginį.

„Pirmą kartą per ketverius metus nuo tada, kai šis sunkvežimis keliauja po Europą, jo sustojimas buvo atšauktas vietos valdžios. <...> Miesto valdžios sprendimas parodo, kiek daug dar reikia padaryti, kad būtų pakeistas elgesys su diskriminuojamomis grupėmis ir požiūris į jas bei skatinamas žinojimas apie įvairovę. Tai dar svarbiau šiais „Europos lygių galimybių visiems metais“, - rašoma EK laiške.

„Esame tolerantiški bet kokios lytinės orientacijos žmonėms, tačiau teikdami prioritetą tradicinei šeimai ir siekdami propaguoti šeimos vertybes, nepritariame viešam homoseksualistų idėjų demonstravimui Vilniaus mieste“, - yra pareiškęs Vilniaus meras liberaldemokratas Juozas Imbrasas.

„Neišdavėme leidimo tokiai akcijai, kurios metu nei mes, nei organizatoriai negalėtų užtikrinti viešosios tvarkos ir akcijos dalyvių saugumo“, - DELFI teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas. Jo teigimu, miesto valdžia gavo informacijos, kad Vilniuje planuojami protestai prieš homoseksualų renginį. Mieste išklijuoti skelbimai kviečia vilniečius penktadienį ateiti į savivaldybės aikšte ir „užkirsti kelią homoseksualizmo propagandai“.

Lietuvos gėjų lygos (LGL) organizuotos „Vaivorykštės dienos 2007“ turėjo tapti Europos Komisijos (EK) remiamos plačios kampanijos „Už įvairovę. Prieš diskriminaciją“ dalimi. Šios kampanijos šūkius skelbiantis sunkvežimis keliauja per Europą ir penktadienį turėjo sustoti Vilniuje.

Kampanijos „Už įvairovę. Prieš diskriminaciją“ koordinatorė Lietuvoje Renita Paleckienė DELFI patikino, kad atšauktas “įvairovės ekspreso” sustojimas Vilniuje – tik dalis kampanijos renginių, kurie ir toliau bus vykdomi Lietuvos miestuose.

Susirūpino A.Burneikienė

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba išreiškė susirūpinimą dėl renginiui „Už įvairovę. Prieš diskriminavimą“ neišduoto leidimo.

Tarnybos susirūpinimą taip pat kelia netolerancijos netradicinės seksualinės orientacijos asmenų atžvilgiu apraiškos, pastaruoju metu suaktyvėję homofobiški pareiškimai, neapykantos homoseksualių asmenų atžvilgiu skatinimas internete. 2007-ųjų - Europos lygių galimybių visiems metų kontekste valstybės bei savivaldybių įstaigos, nevyriausybinės organizacijos bei pilietinė visuomenė turėtų skirti ypatingą dėmesį kovai su žmonių diskriminacija įvairiais pagrindais, kovoti su žmogaus teisių pažeidimais bei užkirsti kelią atvirai reiškiamai stereotipais pagrįstai neapykantai kai kurių visuomenės narių atžvilgiu.

Pasak lygių galimybių kontrolierės Aušrinės Burneikienės, „tokia situacija verčia susirūpinti dėl to, kaip bus reaguojama į Lygių galimybių visiems metų strategijoje numatomas kitas akcijas, kuriomis bus siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į egzistuojančią diskriminaciją dėl religijos ir įsitikinimų, etninės kilmės, rasės ar negalios“.

„Naujoji Kairė 95“ smerkia Vilniaus valdžios savavaldžiavimą

Judėjimas „Naujoji Kairė 95“ antradienį išplatino viešą laišką, smerkia „R. Pakso liberaldemokratų statytinio Imbraso vadovaujamos miesto valdžios savavaldžiavimą - sprendimą neišduoti leidimo ES projekto renginiams“.

„Šis sprendimas kompromituoja miestą ir šalį Europos akyse ir paverčia mus liberaldemokratų politinių žaidimų įkaitais. Smerkiame ir kitų politikų pasisakymus bei veiksmus prieš homoseksualios orientacijos žmones, taip pat atsakingų asmenų iš Kauno ir Vilniaus troleibusų valdybų, sužlugdžiusius EQUAL projekto akciją, veiksmus. Nepritariame visuomeninių organizacijų atstovų homofobiškiems išpuoliams, prieštaraujantiems žmogaus teisėms, skatinantiems neapykantą ir demonizuojantiems homoseksualius asmenis. Mes taip pat nepritariame ydingam šeimos vertybių bei homoseksualumo priešinimui“, - skelbiama „Naujosios Kairės 95“ laiške.

Laišką pasirašė Aušra Pažėraitė, Artūras Rudomanskis, Linas Eriksonas, Andrius Bielskis, Daiva Repečkaitė, Kasparas Pocius, Nida Vasiliauskaitė, Jolanta Bielskienė, Algis Davidavičius, Morta Vidūnaitė, Lara Lempertienė, Putinas Bielskis, Karolis Klimka, Tadas Leončikas ir Ervinas Koršunovas.

Siūlo draudimą apskųsti teismui

Vilniaus miesto valdžios sprendimą neišduoti leidimo kampanijai "Už įvairovę. Prieš diskriminavimą", kurios dalimi turėjo tapti ir "Vaivorykštės dienos 2007", pasmerkė Tolerantiško jaunimo asociacija.

Asociacijos valdybos pirmininko Artūro Rudomanskio pasirašytame kreipimese tvirtinama, kad toks sprendimas pažeidžia Europos Žmogaus Teisių Teismo gegužės 3 dienos sprendimą, kuris pripažino draudimą rengti akcijas homoseksualiems žmonėms žmogaus teisių pažeidimu.

Tolerantiško jaunimo asociacija paragino renginio organizatorius nedelsiant apskųsti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimą teismui, kad būtų leista organizuoti akciją.