Apie galimą savo kandidatavimą V.Adamkus davė išskirtinį interviu "Lietuvos rytui".

- Ar iš tiesų intelektualų raginimas paskatino jus ryžtis kovai dėl antrosios šalies vadovo kadencijos?

- Visuomenės moralinė parama man visada buvo ir yra labai svarbi - nepriklausomai nuo to, eičiau dar kartą į rinkimus ar ne.

Juk dirbi ne kam nors kitam, o žmonėms, valstybei. Netekus ryšio su visuomene, jos pasitikėjimo, nejustum ir darbo prasmės.

Pastaruoju metu gaunu daug laiškų, raginančių kandidatuoti. Jie man labai svarbūs.

Tačiau niekas negalės priimti sprendimo už mane. Kelti savo kandidatūrą antrajai kadencijai ar ne, apsispręsiu tik aš pats, gerai pasvėręs visus argumentus.

Jau dabar galiu pasakyti: jei vadovaučiausi vien savo asmeniniais motyvais, tikrai savo kandidatūros nekelčiau.

Tačiau man ne vis vien, kaip artimiausiu - istoriškai labai atsakingu - metu bus tvarkomi mūsų valstybės reikalai.

Nesiveržiu žūtbūt dar kartą siekti Prezidento pareigų. Bet nesiruošiu ir bėgti nuo atsakomybės, jei matysiu, kad mano sukaupta patirtis dar gali būti naudinga Lietuvai.

- Kaip vertinate savo draugų Lietuvoje ir išeivijoje mėginimus jau dabar telkti jūsų rėmėjus, rinkti pinigus rinkimų kampanijai?

- Galiu suprasti savo bičiulių ir šalininkų nekantrumą. Jie tikrai pastebėjo, kad rinkimų kampanija Lietuvoje iš esmės jau prasidėjusi.

Stebint mano galimų oponentų veiksmus, turbūt jiems, kaip ir man, gaila, kad kol kas rinkimų kova vyksta ne tiek varžantis idėjomis, programomis, kiek svaidantis asmeninio pobūdžio įžeidinėjimais. Tai neteikia didelio malonumo.

Vis dėlto savo draugams noriu pasakyti: ačiū už paramą, bet turėkit kantrybės.

- Kada jūs savo sprendimą dėl dalyvavimo rinkimuose paskelbsite: prieš rugsėjo 7 dieną vyksiantį Socialdemokratų partijos suvažiavimą ar jau po jo?

- Nemanau, kad valdančiosios partijos suvažiavimas mano veiksmams turėtų kokios nors didesnės įtakos.

Jau esu kartą pažadėjęs: apie savo apsisprendimą paskelbsiu rugsėjį. Šį pažadą tesėsiu.

- Praėjusią savaitę socialdemokratai partijos tarybos posėdyje svarstė galimybę per Prezidento rinkimus nekelti savo kandidato ir paremti jus. Tai sukėlė smarkius ginčus. Kaip jūs vertinate tokius kairiųjų samprotavimus?

- Sunkiai įsivaizduoju, kad valdančioji partija galėtų nekelti savo kandidato Prezidento rinkimuose.

Kita vertus, galima suprasti ir tokių svarstymų motyvus. Natūralu, kad valdančiajai partijai, kaip ir Prezidentui, rūpi valstybės stabilumas Lietuvai itin svarbių eurointegracinių sprendimų išvakarėse.

Gal kas nors tokius svarstymus galėtų vertinti ir kaip tam tikrą socialdemokratų vidaus problemų sprendimo būdą.

Niekada neslėpiau savo įsitikinimų, nesirengiu jų keisti ir ateityje. Neskirsčiau ir neskirstau Lietuvos žmonių pagal pažiūras bei ideologijas.

Visad stengiuosi kalbėtis ir sutarti su skirtingų įsitikinimų žmonėmis, dirbti kartu su visų partijų politikais.

Jei vis dėlto kelčiau savo kandidatūrą Prezidento rinkimuose, aš tai daryčiau norėdamas, kad žmonės turėtų galimybę pasirinkti šalia partinių ir nepartinį kandidatą. Ir ne vien dėl šio motyvo.

Eidamas į rinkimus, siekčiau sutelkti krašto pažangos darbams kuo platesnį visuomeninių bei politinių jėgų spektrą. Manau, šiandien Lietuvai labai reikia tokio sutarimo.

Prezidento rinkimų kampanija neturi sukelti grėsmės politiniam mūsų valstybės stabilumui.

Visoms rinkimuose dalyvausiančioms politinėms jėgoms - ir valdančiosios koalicijos partneriams, ir opozicijai - derėtų rungtis korektiškai, kad po rinkimų būtų įmanoma dirbti kartu.

Jeigu kelčiau savo kandidatūrą, daugiausia dėmesio skirčiau galimoms šalies perspektyvoms, bet ne savo oponentų kritikai.

Tikiuosi, taip elgsis dauguma kandidatų į Prezidentus - juk jie patyrę ir solidūs politikai.