„Aš neprivatizavau jokio tarnybinio buto kol kas, ir spaudoje paskelbta informacija apie tai, neva aš esu privatizavęs dar tarnybinį butą - visiška netiesa, melas, dezinformacija. Marijampolėje iš tiesų gyvenau, turėjau butą, bet šis butas niekuomet nebuvo įtrauktas į jokius tarnybinių butų sąrašus ir niekuomet jis nebuvo jokios institucijos, įmonės, įstaigos balanse. Esu pasielgęs taip, kaip yra pasielgusi absoliuti dauguma žmonių tuomet, kai gyveno butuose ir pagal tuo metu galiojančius įstatymus buvo sudaryta galimybė tas gyvenamąsias patalpas išsipirkti“, - trečiadienį žurnalistams aiškino A.Pocius.

Pagal Seimo Audito komiteto gautus dokumentus iš Marijampolės savivaldybės, A.Pocius dar dirbdamas prokuroru 1993 m. yra privatizavęs keturių kambarių butą Marijampolėje.

A.Pocius tikina, jog šis butas nebuvo tarnybinis.

Marijampolės savivaldybės pareigūnai patvirtina, kad formaliai minėtas butas nebuvo tarnybinis, tačiau priduria, jog šiuo atveju derėtų aiškintis, kaip ir kokiu pagrindu minėtas butas Marijampolėje buvo paskirtas A.Pociui.

Pagal Seimo Audito komitetui atsiųstus dokumentus, A.Pociui butas Marijampolėje tuometinės Marijampolės miesto valdybos sprendimu buvo skirtas remiantis prokuratūros raštu, „perkėlimo tvarka“.

A.Pocius butą Marijampolėje gavo 1993 m. kai buvo perkeltas iš Šakių dirbti į Marijampolę. A.Pocius butą Marijampolėje privatizavo neparėjus nei pusmečiui po to, kai jį gavo.

Primintas ir namas Šakiuose

VSD vadovui paneigus žinias apie savo būstą Marijampolėje, vakar pasklido kalbos, kad jis privatizavo ir tarnybinį butą Šakiuose, ketvirtadienį rašo "Lietuvos rytas".

Šiame rajone vyriausiuoju prokuroru A.Pocius dirbo 1987-1992 metais. Iš Šiaulių, kur dirbo prokuroro padėjėju, atvykusiam pareigūnui buvo suteiktas vadinamasis Alytaus skydinis namas dabartinėje Vasario 16-osios gatvėje.

Šis būstas tuomet priklausė Šakių rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Jame gyvenęs tarnybos viršininkas išvyko dirbti į Šiaulius ir įsikūrė A.Pociui šiame mieste priklausiusiame tarnybiniame bute.

A.Pocius namą Šakiuose privatizavo 1992 metais, prieš pat išvykdamas dirbti į Marijampolę. Prokuroro įsigytas namas tuomet buvo įvertintas 35 tūkst. litų.

Marijampolėje A.Pociui, kaip jau minėta, buvo suteiktas keturių kambarių butas. Tačiau prokuroras neskubėjo parduoti ir namo Šakiuose. A.Pocius iš pradžių jį nuomojo ir dabartiniams savininkams pardavė tik 1996 metais.

A.Pocius: neturiu gyvenamųjų patalpų, esu toks pats pilietis kaip ir visi kiti

Klausiamas apie tarnybinį keturių kambarių butą Vilniuje Jeruzalėje, kurį beveik dvigubai mažesne nei rinkos kaina išsipirko vos prieš kelias savaites, A.Pocius tikino, jog ir šiuo atveju esą skelbiama daug netiesos.

„Visi žmonės ir piliečiai yra lygūs prieš įstatymą - yra konkretus Lietuvoje įstatymas, kuris leidžia tam tikras tarnybines gyvenamąsias patalpas išsipirkti šeimoms, kurios gyvena tuose butuose. Ir nesuprantu vieno dalyko, kodėl užkliuvo tik departamento šitie konkretūs atvejai, kai panašiai analogiškai yra pasielgę dar keli šimtai pareigūnų, tačiau niekam šie klausimai nekilo“, - kalbėjo A.Pocius.

VSD vadovas pabrėžė, kad butą Vilniuje jis ne privatizavo, o išsipirko.

„Aš neturiu gyvenamųjų patalpų, esu toks pats pilietis kaip ir visi kiti, tai kodėl aš turėčiau būti išimtis?“, - retoriškai klausė A.Pocius.

Žurnalistams pasiteiravus apie jo statomą namą Vilniuje Riešėje, A.Pocius tvirtino, jog namą stato ne jis, ir ne jo šeima, namą esą statosi jo 22 metų amžiaus dukra.

A.Pocius kartojo dukrai šiuo atveju padedantis ir savo vardu paėmęs paskolą dukros namo statybai.

Anot A.Pociaus, apskritai tarnybinių butų sistema - atgyvenusi, todėl derėtų pereiti prie kitos - darbuotojams apmokant nuomojamų būstų nuomos išlaidas.

VSD vadovas taip pat tikino, jog tarnybinių VSD butų privatizavimas buvęs ilgas procesas ir neigė teiginius, jog butai privatizuoti skubotai.

Tačiau pagal paties VSD Seimo komitetams pateiktus duomenis matyti, jog visi 38 iš 44 VSD tarnybinių butų išpirkti šių metų kovo - gegužės mėnesiais, t. y. jau prasidėjus A.Pociaus atleidimo iš VSD vadovo pareigų procesui.