Vasaros šauklys?

Jei maudynių savanoriui pavyks išbūti duše dvi paras, bus pasiektas Lietuvos rekordas, o jei ilgiau nei keturias, gali būti pagerintas ir pasaulio.

"Kadangi Lietuvoje būna lietingi pavasariai ir vasaros, norime įvesti naują tradiciją - fiksuoti ilgiausiai besimaudančio žmogaus rekordus kasmet ir taip prišaukti sausą ir šiltą vasarą", - pusiau juokais, pusiau rimtai tvirtino vienas akcijos organizatorių, praeityje žinomas televizijos veikėjas Gediminas Juodeika. Jis pripažino, kad tokiais neįprastais veiksmais siekiama pristatyti naują žinomos kompanijos interneto svetainę.

Nori išbandyti jėgas

29 metų juodaodis Ibrahimas pageidavo kiek įmanoma didesnės vandens temperatūros, po tekančio vandens srove jis privalo būti be pertraukos 55 minutes, vėliau jam leidžiama penkias minutes pailsėti. Ibrahimo pageidavimu, vakare į kabiną turėjo būti atnešta kėdutė, o šalia jos pastatytas televizorius.

Gėlių salono filiale Vilkaviškyje "husaru" dirbantis ir šiek tiek lietuviškai kalbantis somalietis teigė siekti rekordo pasiryžęs pats.

"Noriu išbandyti fizines jėgas. Jei bus šilti orai - ištversiu ir parodysiu, ko dar Lietuva nematė", - sakė juodaodis. Jis prisipažino labiausiai bijantis sušalti. Todėl į dušą Ibrahimas įžengė vilkėdamas marškinėlius ir šortus.

Akcijos organizatoriai planuoja, kad ištvermingasis "husaras" po dušu išstovės bent 30 valandų, o galbūt ištemps ir dvi paras. Rekordą fiksuoja Lietuvos rekordų registravimo agentūra "Factum".

Galima diskriminacija

Neįprasta akcija iškart sutraukė minią smalsuolių, judrioje sankryžoje trumpam stabtelėdavo pro šalį važiuojantys automobiliai. Tačiau ši į rekordą besitaikanti akcija sukėlė ir pasipiktinimo bangą. Ji patraukė ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) dėmesį.

"Galime tik žmogiškai nusistebėti, kad tokios akcijos, ypač lydimos organizatorių aiškinimų apie odos spalvos pakeitimą ar pasiaukojimą dėl gerų orų vyksta šiemet. 2007-ieji Europos Sąjungoje yra lygių galimybių visiems metai", - sakė LŽ kalbintas LGKT patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava. Jo teigimu, pradinė informacija leidžia daryti prielaidą, jog juodaodis diskriminuojamas dėl rasės.

"Tačiau įstatymas labai griežtai reglamentuoja, kur galime kištis, negalime reguliuoti privataus gyvenimo, tad kol kas gautos informacijos nepakanka pradėti tyrimą. Vis dėlto panašių ekscesų civilizuotoje šalyje neturėtų būti", - sakė V.Dambrava. Jis pabrėžė, kad rasinę neapykantą galbūt kurstančia akcija galėtų pasidomėti Kauno prokurorai.