Kelionė - su nuotykiais

Dujas tiekiančios „Itera Lietuva" vadovas Antanas Bosas yra korporacijos valdybos pirmininkas, Klaipėdos miesto tarybos narys. Jis patenka į turtingiausių šalies verslininkų dešimtuką.

Saugumo pareigūnai seniai keltino jachta išplaukti į jūrą, dar pavasarį dėl to tarėsi su profesionaliais buriuotojais. Iš anksto sumokėję pinigus už jachtos nuomą, jie net nesidomėjo, kam priklauso „Vakarė".

Klaipėdoje jūrinių jachtų nuomos kainos daugmaž vienodos. Sumokėję 400 litų už kiekvieną kelionės parą, žygeiviai patys turi pasirūpinti maisto produktais, gėrimais, sumokėti krantinės mokesčius užsienio uostuose.

Pagal dokumentus „Vakarė" į Klaipėdą sugrįžo iš Gotlando salos (Švedija) Visbio uosto, nors saugumo darbuotojai tvirtino ten nesilankę. Korporacijos atstovų, be samdomo kapitono, tarp įgulos narių nebuvo.

Nenorėjo keisti planų

„Keista, kad domitės šia kelione", - „Lietuvos rytui" kalbėjo Valstybės saugumo departamento Klaipėdos apygardos skyriaus viršininkas Algis Grublys, iš pradžių bandęs neigti, jog „Vakare" plaukė ir M.Laurinkus.

„Į jūrą ketinome išplaukti šilutiškio Andriaus Varno jachta „Ragainė-2", tačiau sugedo jos variklis. Buriuotojai siūlė palūkėti dvi paras, bet tada būtų žlugusios mūsų atostogos", - aiškino A.Grublys. Saugumo pareigūnams padėjo iš Švedijos ką tik grįžusi „Vakarė" -jos kapitonas sutiko trumpam reisui po Baltiją išnuomoti šią jachtą ir plaukti kartu.

A.Grublys sakė tik jūroje sužinojęs, kam priklauso šis burlaivis. „Plaukėme per savo atostogas, už jachtos nuomą iš anksto sumokėję kelionės rengėjams, - kalbėjo A.Grublys. - Kas bloga, jei bendradarbiai jūroje nori pabendrauti, patirti naujų įspūdžių".

Vėjai pakoregavo maršrutą

Nors kelionės dokumentuose nurodyta, kad saugumo pareigūnai buvo nuplaukę į Gotlandą, iš tikrųjų jie lankėsi Danijai priklausančioje Bornholmo saloje, po to nuvyko į Švedijos Karlskronos uostą. „Planavome vykti į Gotlandą, bet išplaukus į jūrą pasikeitę vėjai pakoregavo mūsų maršrutą. Pasieniečiams pateiktame išvykos lape liko prieš kelionę nurodyto Visbio uosto pavadinimas", - nesutapimus dokumentuose aiškino A.Grublys.

Vadino vyriškumo mokykla

Klaipėdos saugumo vadovas „Lietuvos rytui" nepanoro atskleisti, ką jautė pirmą kartą burine jachta į Baltijos platybes išplaukęs M.Laurinkus ir kiti jūros krikštą patyrę jo bendrakeleiviai. „Grįždami atgal patekome į audrą - „Vakarės" denį užliedavo dviejų aukštų namo dydžio bangos. Visiems tai buvo tikra vyriškumo mokykla", - tepasakė A.Grublys. Anot kapitono, M.Laurinkus juroje laikėsi vyriškai.

Nekalbus buvo ir „Vakarės" kapitonas Saulius Tamkvaitis, praeityje skynęs pergales „Finn" klasės sportinių jachtų lenktynėse. „Vyrai jūroje elgėsi normaliai", - teištarė patyręs buriuotojas.