Šis rodiklis palieka Lietuvą tarp šalių, kurios susiduria su rimtomis korupcijos problemomis. Lietuvai, kaip ir ankstesniais metais, nepavyko įveikti 5 balų barjero, atskiriančio šios grupės šalis nuo mažai korumpuotų valstybių.

Trečiadienį paskelbtoje "Tranparency International" ataskaitoje "Korupcijos suvokimo indeksas 2002" Lietuva pagal korupcijos rodiklį t arp 102 tyrime atspindėtų valstybių dalijasi 36-39 vietomis su Baltarusija, Pietų Afrikos Respublika ir Tunisu.

2001 metais Lietuva užėmė 38-ą, 2000 metais - 43-ią, 1999 metais - 50-ą vietą. Lietuvos kaimynė Latvija, pakilusi iš 59 į 52-ą vietą, yra toje pat rimtų korupcijos problemų turinčių šalių grupėje, tuo tarpu Estija, nusileidusi laipteliu žemiau į 29-ą vietą, yra tarp mažai korumpuotų šalių.

Anot tyrimo, korupcija mažiausiai yra išplitusi Suomijoje, Danijoje, Naujojoje Zelandijoje, Islandijoje, Singapūre ir Švedijoje. Blogiausias korupcijos indeksas yra Angoloje, Madagaskare, Paragvajuje, Nigerijoje ir Bangladeše.

"Transparency International" Lietuvos skyriaus valdybos pirmininkas Aleksandras Dobryninas ataskaitos pristatyme Vilniuje sakė, kad pagrindinė su korupcija susijusi problema Lietuvoje yra kyšininkavimas ir valdžios pareigūnų papirkinėjimas.

"Egzistuoja kyšių mentalitetas, kyšininkavimas paplitęs abejose pusėse - tarp tų, kurie duoda ir tų, kurie ima", - sakė A.Dobryninas. Jo įsitikinimu, padėtį galėtų pakeisti švietimas, didesnis viešojo administravimo sistemos skaidrumas ir baudžiamųjų priemonių efektyvumas.

Pasak A.Dobrynino, indeksas nustatomas remiantis verslo atstovų apklausomis ir kitais ekspertiniais tyrimais.

Korupcijos situacija Lietuvoje buvo įvertinta pagal Pasaulio Banko, Pasaulio Ekonomikos Forumo, JAV Kolumbijos universiteto, "Freedom House", "Pricewaterhouse Coopers" ir "Economist Inteligence Unit" atliktus tyrimus bei analizes.

Pasak A.Dorynino, korupcijos suvokimo indeksas leidžia suskirstyti šalis pagal tai, kaip verslininkai bei ekspertai vertina korupcijos paplitimą tarp valstybės pareigūnų ir politikų.

A.Dobrynino teigimu, šis indikatorius yra svarbus informacijos šaltinis tarptautinėms politinėms institucijoms bei verslo ir finansų struktūroms, svarstančioms investicijų ar verslo projektus kurioje nors valstybėje.

"Verslo struktūros, prieš žengdamos į šalį, domisi, ar yra pažanga šioje srityje. Investicijų politika yra vykdoma atsižvelgiant į tokius indeksus", - kalbėjo sociologas.

"Transparency International" yra tarptautinė nevyriausybinė ne pelno siekianti organizacija, užsiimanti antikorupcine veikla pasaulyje. Jos skyrius Lietuvoje įkurtas 2000 metais.