Susitikimą inicijavęs gamtininkas Romas Pakalnis prezidentui sakė kad "brastoje arkliai nekeičiami". V.Adamkus, kuriam dabar 75-eri metai, intelektualams sakė, kad jei apsisprendimą balotiruotis antrajai kadencijai lemtų vien jo asmeniniai argumentai, jis pasakytų "ne", tačiau dėkojo susirinkusiems menininkams už paramą.

"Kiekvienas kreipimasis yra įpareigojantis ir priverčiantis stipriai pagalvoti. Prie visų svarstymų, kuriuos aš, prisipažįstu, svarstau, yra dar vienas iš argumentų, kuriuos turiu labai rimtai pasverti", - žurnalistams sakė V.Adamkus.

Prezidentas teigė jaučiąs moralinių įsipareigojimų dirbti "tą darbą, kurį aš geriausiai galiu dirbti, pasitarnauti valstybei". "Prisipažinsiu, esu labai arti to slenksčio, kada aš tą pasakysiu", - sakė V.Adamkus.

Prezidento teigimu, dar nepaskirta data, kada jis paskelbs visuomenei savo apsisprendimą, tačiau tai įvyks rugsėjo mėnesį.

Viešojo laiško V.Adamkui autoriai prašo, kad prezidentas tęstų "vaisingą darbą", kol Lietuva politiškai ir ekonomiškai sustiprės, kol bus priimti svarbiausi Lietuvos saugumą, ūkio sėkmę ir visuomenės stabilumą garantuojantys sprendimai.

"Maloniai prašytume jūsų, pone prezidente, sutikti būti kandidatu į Lietuvos valstybės vadovus antrajai kadencijai. Esme tikri, kad po šiuo laišku pasirašytų tūkstančiai Lietuvos piliečių", - rašoma laiške.

Tarp pasirašiusiųjų atvirą laišką yra buvęs politinis kalinys Antanas Terleckas, rašytojai Kornelijus Platelis, Juozas Aputis, Jonas Strielkūnas, Antanas Jonynas, Rašytojų sąjungos pirmininkas Valentinas Sventickas, Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas, filosofas Leonidas Donskis, žurnalistas Algimantas Čekuolis, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Vytautas Kaminskas, istorikas Edvardas Gudavičius ir kiti šviesuomenės atstovai.

"Jūs gerbiate žmonių teisę turėti savo nuomonę, sugebate dirbti su skirtingų pažiūrų žmonėmis, tinkamai atstovaujate Lietuvos valstybės interesams pasaulio tautų ir valstybių bendrijoje, nuosekliai siekdamas, kad mūsų valstybė taptų savita Vakarų demokratijos, saugumo, ūkio ir kultūros dalimi", - rašo laiško autoriai.

Kalbėdamasis su žurnalistais, V.Adamkus prisiminė, kad pirmąkart siekti prezidento posto jį taip pat paskatino intelektualų laiškas.

"Prisimenu labai gerai patį pirmąjį susitikimą. Tai irgi buvo su panašia intelektualų kūrybine grupe. Simboliškai, pagalvojau, antrą kartą prasideda viskas iš naujo", - sakė V.Adamkus.

1997 metų kovo 8 dieną grupė žymių Lietuvos ir išeivijos kultūrininkų, mokslininkų bei verslininkų paragino V.Adamkų dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose.

"Jam būdingas natūralus demokratizmas ir tolerancija, sąžiningumas ir vakarietiška vadovo patirtis", - buvo teigiama rašte, kurį tuomet pasirašė daugiau kaip 20 intelektualų, tarp jų - Rūta Vanagaitė, Eimuntas Nekrošius, Tomas Venclova, Giedrius Kuprevičius, Marcelijus Martinaitis, Sigitas Geda, Robertas Keturakis, Aleksandras Štromas, Evaldas Vėbra, Albertas Zalatorius, Stasys Baras, Vincentas Dienys, Povilas Kavaliauskas, Romualdas Lekavičius, Algis Mickis, Raimundas Mieželis, Romualdas Norkus, Antanas Razma, Bronys Savukynas, Saulius Žukas.

"Mes manome, kad geriausia tokioms pareigoms tiktų asmuo, kuris nebūtų susietas su jokia partija ar politine jėga, su jokia turtinių interesų pagrindu susiformavusia grupuote", - buvo rašoma prieš penkerius metus paskelbtame kreipimesi.

Trys intelektualai - fizikas V.Dienys, aplinkosaugininkai E.Vėbra ir R.Lekavičius, pasirašę paramos V.Adamkui laišką 1997 metais, yra ir tarp šiemet raginančiųjų prezidentą pakartotinai siekti posto. Prezidento rinkimai įvyks gruodžio 22 dieną.

Kol kas nėra apsisprendę, ar dalyvaus rinkimuose, kiti du potencialiausiais kandidatais į prezidento postą laikomi politikai - Seimo pirmininkas, Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas ir 1993-1998 metais prezidentu buvęs dabartinis premjeras, Socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Brazauskas.