„Čia yra kiekvieno asmens moralinis apsisprendimas. Detalių nežinau (apie A.Pociaus buto privatizavimą - DELFI), skaitau ir girdžiu, ką jūs sakote ir pasakojate Lietuvos žmonėms, pasižiūrėsime, kas ten yra. Tikrai į šitą reikalą nesikišiu, tai kiekvieno iš mūsų asmens apsisprendimas“, - ketvirtadienį žurnalistams kalbėjo V.Adamkus.

Prezidentas V.Adamkus anksčiau ne kartą yra pabrėžęs, jog politikai ir valstybės pareigūnai privalo laikytis ne tik įstatymų, bet ir etikos, moralės principų.

2006 m. ragindamas Seimą bei teisėsaugos institucijas principingai tirti vadinamąjį Turniškių skandalą, dėl kurio iš pareigų tuomet buvo priversti atsistatydinti ir keli V.Adamkaus patarėjai, šalies vadovas tąkart pabrėžė tvirtų moralės ir politinės atsakomybės normų svarbą.

„Principingas politikų ir valstybės tarnautojų veiklos įvertinimas privalo tapti įprasta norma. Tik elgdamiesi skaidriai ir be kompromisų su savo sąžine gebėsime sugrąžinti piliečių pasitikėjimą valstybe ir valstybės institucijomis“, - 2006 m. kovo 7 d. sakė V.Adamkus.

DELFI primena, kad į vadinamąjį Turniškių skandalą 2006 m. buvo įsivėlęs ir VSD direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas.

A.Pocius kitus baudžia, o pats nebaudžiamas?

Šiuo metu butą privatizavęs A.Pocius anksčiau savo pavaldinį D.Dabašinską yra nubaudęs griežtu papeikimu už analogišką elgesį, t.y. „už veiksmus, galėjusius sudaryti neigiamą visuomenės nuomonę apie VSD“.

Nuobaudą D.Dabašinskui A.Pocius tąkart skyrė susipažinęs su pavaldinio pateiktais dokumentais, susijusiais su būsto Turniškėse įsigijimu, ir išklausęs jo paaiškinimus.

VSD vadovas prieš metus yra aiškinęs, jog nuo 2001 metų VSD dirbantis D.Dabašinskas anksčiau gyveno tarnybiniame bute. Vėliau, padidėjus jo šeimai, valstybės skirtame bute jam pasidarė per ankšta, todėl jis pradėjo nuomotis didesnį butą, kurį ir privatizavo.

231 kv. metro butą Turniškėse D.Dabašinskas nuomojosi iš Vyriausybės kanceliarijos valdomos Akcinės komunalinių paslaugų bendrovės turėtų namų.

Už 231 kv. metrų butą 1968 metais statytame, tačiau renovuotame name, V.Dabašinskas sumokėjo 590 tūkst. litų. Tame pačiame name Turniškėse gyvena ir Vladimiras Beriozovas su žentu.

D.Dabašinskas tuo metu paaiškino vadovui, kad nuomodamas, o vėliau sudarydamas būsto pirkimo-pardavimo sandorį su Akcine komunalinių paslaugų bendrove neabejojo, jog šio sandorio sudarymo metu nepažeidė nei teisinių, nei etinių normų.

„Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, jog šis būsto įsigijimo sandoris gali mesti šešėlį VSD, D.Dabašinskas išreiškia apgailestavimą dėl šio fakto“, - teigta 2006 m. kovo 20 d. platintame VSD pranešime.

A.Pocius etikos sargų akiratyje

VSD vadovas A.Pocius praėjusią savaitę baigė sandorį ir galiausiai nusipirko tarnybinį butą Vilniaus Jeruzalės mikrorajone, nelaukdamas Seimo Audito komiteto bei prokuratūros sprendimų dėl VSD tarnybinių butų privatizavimo.

DELFI žiniomis, šis sandoris baigtas praėjusį penktadienį, 128 kvadratinių metrų ploto butas A.Pociui parduotas už beveik dvigubai žemesnę nei rinkos kainą. Be to, VSD vadovas butą privatizavo remdamasis savo paties įsakymu.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė teigė, jog iš šiuo metu skelbiamų žinių, darytina prielaida, jog VSD vadovas gali būti įsipainiojęs į interesų konfliktą.

VTEK žada svarstyti A.Pociaus tarnybinio buto privatizavimo aplinkybes.

Seimo Audito komitetas yra nusprendęs visą turimą medžiagą dėl VSD tarnybinių butų privatizavimo perduoti generalinei prokuratūrai. Iš viso A.Pociaus įsakymu buvo leista privatizuoti 39 VSD tarnybinius butus.