Jungtinė frakcija turėtų vadintis Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos (VLPD) frakcija. Jos seniūnas turės du pavaduotojus, po vieną iš kiekvienos partijos.

Kaip DELFI sakė A. Staponkienė, oficialus susitarimo dėl frakcijų susijungimo pasirašymas numatytas penktadienį ryte. Būsimosios frakcijos narių pasirašytame ir ketvirtadienį žurnalistams išplatintame dokumente teigiama, kad abiejų politinių jėgų atstovai po susijungimo išsaugos turimus postus parlamente ir Vyriausybėje.

„Valstiečiai“ turi ūkio ir žemės ūkio ministrų postus, kuriuos užima partijos lyderė Kazimira Prunskienė ir Vytas Navickas. „Pilietininkams“ priklauso teisingumo ministro pareigos, kurias eina Petras Baguška. Anksčiau jiems atstovavo ir sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, tačiau jis ketvirtadienį buvo priimtas į Socialdemokratų frakciją.

Seime dirba ir „pilietininkų" lyderis Viktoras Muntianas, tačiau jis, kaip Seimo pirmininkas, formaliai frakcijai nepriklauso.

Į naująją frakciją turėtų pereiti visi 13 Valstiečių liaudininkų frakcijos narių ir 8 Pilietinės demokratijos frakcijos nariai. „Pilietininkai“ Henrikas Žukauskas ir Jonas Ramonas esą pasiprašė pas konservatorius, o Jonas Lionginas perėjo pas socdemus.

Frakcijų susitarimas turėtų galioti iki rudenį planuojamo Valstiečių liaudininkų sąjungos ir Pilietinės demokratijos partijos susiliejimo. „Pilietininkai“ ir „valstiečiai“ jau nusprendė pradėti derybas dėl jungimosi.