Gegužės 1-oji, geriau žinoma kaip darbo žmonių šventė, Lietuvoje yra nedarbo diena. Kadangi šiemet ji bus antradienį, perkėlus poilsio dieną artimiausias savaitgalis pailgės iki keturių dienų.

Tiesa, po to seksiantis savaitgalis, nors ir teks dirbti šeštadienį, nesutrumpės. Mat sekmadienį bus minima Motinos diena, kuri įstatymuose įteisinta kaip šventė. Seimui nusprendus visas prie savaitgalio pridėti papildomą nedarbo dieną, jei su juo sutampa šventė, poilsio diena iš sekmadienio bus perkelta į pirmadienį.

Nedarbo dienos
Balandžio 28 d., šeštadienis
Balandžio 29 d., sekmadienis
Balandžio 30 d., pirmadienis
Gegužės 1 d., antradienis
Gegužės 6 d., sekmadienis
Gegužės 7 d., pirmadienis

Dėl šios 2005 metais priimtos nuostatos Joninės šiemet bus švenčiamos ilgiau, nei reikėtų pagal kalendorių. Kadangi birželio 24-oji bus sekmadienis, nedarbo diena bus po jo einantis pirmadienis. Tuo tarpu Liepos 6-oji – Valstybės diena – bus penktadienį, o rugpjūčio 15-oji – Žolinė – bus trečiadienį.

Artimiausias savaitgalis – ne vienintelis šiais metais, pailgėsiantis iki keturių dienų. Pagal pernai Vyriausybės priimtą nutarimą, šiemet ilgiau bus švenčiamos Kalėdos ir Naujieji metai, be to, bus ilgiau laiko per Vėlines lankyti artimųjų kapus.

Poilsio diena iš lapkričio 10-osios, šeštadienio, bus perkelta į lapkričio 2-ąją. Lietuvoje lapkričio 1-ąją minima Visų šventųjų diena.

Gruodį bus du ilgesni savaitgaliai. Poilsio diena iš gruodžio 22-osios, šeštadienio, bus perkelta į gruodžio 24-ąją, pirmadienį. Pirmoji ir antroji Kalėdų dienos – gruodžio 25-oji ir 26-oji – Lietuvoje yra nedarbo dienos.

Poilsio diena iš gruodžio 29-osios, šeštadienio, bus perkelta į gruodžio 31-ąją, pirmadienį.

Šis Vyriausybės sprendimas galioja įmonėse ir organizacijose, kurios finansuojamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų, tačiau Vyriausybė rekomenduoja jį taikyti ir kitoms įmonėms, įstaigoms bei organizacijoms.

Lietuvoje dabar yra 13 šventinių dienų – šiek tiek daugiau nei vidutiniškai Europos Sąjungos šalyse. Beje, šių švenčių gali padaugėti.

Vyriausybė, atsižvelgdama į raginimus nediskriminuoti tėčių, yra pritarusi siūlymui suteikti pirmąjį birželio sekmadienį minimai Tėvo dienai ne atmintinų, o švenčių dienos statusą.

Tačiau kartu parlamentarai paraginti pakeisti Darbo kodeksą, kad nebūtų kilnojamos poilsio dienos, visuomet sutampančios su sekmadieniais minimomis švenčių dienomis (Velykų pirmąja, Motinos ir Tėvo dienomis, jei pastaroji būtų įteisinta kaip šventė). Abu siūlymus jau palaimino Seimo Žmogaus teisių komitetas.

Finansų ministerija anksčiau buvo skeptiškai įvertinusi papildomas šventines dienas. Mat šventinę dieną valstybės biudžetas gauna maždaug 100 mln. litų mažesnes pajamas. Neigiamai poilsio dienų kilnojimą vertina ir verslininkai.