Antradienį pietų pertraukos metu prie Policijos departamento pastato piketavo apie 40 žmonių – piketuoti kitu metu negalima, mat pasų poskyrių darbuotojų vykdomos funkcijos prilygintos tokioms, kurių sustabdymas lemtų sunkius ir pavojingus padarinius visuomenei arba žmonių gyvybei ir sveikatai.

Kaip DELFI teigė Vilniaus apskrities Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas, protestu ir toliau prašoma didinti apie 800 litų siekiančius atlyginimus juos sulyginant su kituose miestuose analogišką darbą atliekančių darbuotojų užmokesčiu.

Darbuotojai taip pat prašo sustabdyti, jų teigimu, neteisingai vykdomą pasų poskyrių reorganizavimą, kurio metu pagal darbo sutartis dirbantys žmonės gaus atleidimo lapelius. Po to dalis darbuotojų, laimėję konkursus, turėtų tapti valstybės tarnautojais, kiti - dirbti pagal darbo sutartis.

Piketuotojai baiminasi, kad ilgai dirbantys profesionalai, atitinkantys reikalavimus, nelaimės Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato vykdomų konkursų ir praras darbo vietas.

Atsakas į protestus – laikinas priedas

„Iš pradžių lyg ir džiaugėmės, kad bus reorganizacija, tačiau yra viena aplinkybė: Policijos departamentas parašė raštą Vilniaus miesto vyriausiajam policijos komisariatui, kuriame nurodė, kad visa reorganizacija turi būti daroma iš tų finansinių lėšų, kurios šiuo metu skirtos padaliniams“, - aiškino V. Lamauskas.

Nuo sausio vykstančioje kovoje buvo pasiekta laikinų laimėjimų, tačiau juos V.Lamauskas vadina „gaisrų gesinimu“. 50 poskyrių darbuotojų iš 141 tris mėnesius gavo 15 proc. priedą, tačiau šiandien jis jau nemokamas.

Darbuotojai skundžiasi ir blogomis darbo sąlygomis kabinetuose. V. Lamauskas sako, kad protestai vyks iki savaitės pabaigos, tačiau dalis darbuotojų dėl streiko patiria spaudimą – per japonišką streiką reikalauta nusirenginėti akcijos marškinėlius, atsisakyti plakatų. Nei pirmadienį, nei antradienį joks oficialus Policijos departamento pareigūnas su piketuojančiais susitikti nepanoro.

Profesinės sąjungos iniciatyva sostinės policijoje vyksta akcija „Priversti tylėti“. Šioje akcijoje dalyvaujantys pasų poskyrių darbuotojai vilki marškinėlius su šios akcijos logotipu, žmonėms dalinami lankstinukai ir lipdukai. Artimiausiu metu ketinama kreiptis į kiekvieną sostinės pareigūną bei policijos vadovą. Profesinė sąjunga laiške ragins nesitaikstyti su policijos vadovų vykdomą administracinės korupcijos, biurokratijos ir protekcionizmo politika.

Dalis darbuotojų taps valstybės tarnautojais

Policijos departamento atstovai vykstančių piketų nekomentuoja.

Išplatintame pranešime teigiama, kad departamentas vykdo policijos įstaigų migracijos padalinių veiklos pertvarkymą, kurio metu nuo liepos mėnesio gyvenamosios vietos deklaravimo funkcija iš teritorinių policijos įstaigų viešosios policijos migracijos padalinių bus perduota savivaldybėms.

Kaip teigiama pranešime, dalis teritorinių policijos įstaigų migracijos padalinių specialistų, dirbančių pagal darbo sutartis, galės savo pareigybes pakeisti į valstybės tarnautojų.

Reorganizuojant pasų poskyrius siūloma 20 policijos įstaigų nuo rugpjūčio mėnesio perskirstyti 221 darbuotojo, dirbančio pagal darbo sutartis, pareigybes. Šiose įstaigose liks 108 darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis, o nuo birželio numatyta steigti šiose įstaigose 76 karjeros valstybės tarnautojų pareigybes.

Kadangi daugelis darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, turi tik vidurinį išsilavinimą, o vietoj jų dabar užimamų pareigybių įsteigus valstybės tarnautojų pareigybes, jie neatitiktų Valstybės tarnybos įstatymo reikalavimų, departamentas tikina išlaikysiąs ilgametę patirtį turinčius darbuotojus tam, kad užtikrintų migracijos padalinių sklandų pavestų funkcijų įgyvendinimą.