Kaip trečiadienį spaudos konferencijoje teigė šį renginį organizuojančio Lietuvos AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas, rugsėjo 19-21 dienomis Vilniuje vyksianti tarptautinė konferencija "Europos požiūris į ŽIV/AIDS ir susijusias problemas: tyrimai, politika, prevencija ir priežiūra" skirta ne tik medikams, bet įvairių sričių specialistams, "neabejingiems tam, kaip gyvensime rytoj".

Pasak Lietuvos AIDS centro darbuotojos Loretos Stonienės, pagrindinis konferencijos tikslas yra "suvokti, kad AIDS yra šalia ir to neišsigąsti". Pasak jos, Švedijos karalienės vizitas Lietuvoje turėtų paskatinti žmones domėtis AIDS problema.

Ketvirtąją Europos AIDS konferenciją remia Jungtinės Tautos (JT), Švedija, Olandija, JAV nacionalinio sveikatos institutas.

Pasak JT Vystymo programos atstovės Lietuvoje Cihan Sultanoglu, AIDS problema yra viena svarbiausių. Pasak diplomatės, 2001 metų pabaigoje Rytų Europoje buvo 1 mln. infekuotųjų ŽIV.

C.Sultanoglu teigimu, JT siekia panaikinti diskriminaciją ir neigiamą visuomenės požiūrį į infekuotus ŽIV bei stengtis, kad būtų sukurta vakcina prieš šią ligą.

Švedijos karalienė Silvia Lietuvoje lankysis rugsėjo 20 dieną. Kol kas dar nėra patvirtinta karalienės vizito programa, bet manoma, jog ji turėtų susitikti su Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi, taip pat apsilankyti viename Lietuvos kalėjimų. Jau žinoma, kad karalienė skaitys pranešimą konferencijos plenariniame posėdyje .

Taip pat planuojama, jog Švedijos ambasadoje karalienė susitiks su organizacijų, kurias remia karalienės įkurtas fondas "Vaikystė", vadovais. Šio fondo pagrindiniai tikslai yra ginti vaikų teises ir gerinti vaikų gyvenimo sąlygas visame pasaulyje.

Konferencijoje jau yra užsiregistravę 224 dalyviai iš 39 pasaulio šalių. Plenariniai posėdžiai vyks Operos ir baleto teatre, juose bus aptartos ŽIV ir AIDS gydymo problemos, temos "ŽIV/AIDS ir jaunimas", "Gėjai ir AIDS", ir kitos. Operos ir baleto teatre ketinama surengti ir anoniminių narkomanų susirinkimą.

Nuo 1988 metų, kai Lietuvoje buvo diagnozuotas pirmasis ŽIV atvejis, iš viso nustatyti 682 ŽIV infekuoti asmenys, iš kurių 284 šiais metais nustatyti Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.