Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, trečiadienį vykusiame susitikime kardinolas pakartojo bendrą bažnyčios nuostatą prieš dirbtinį apvaisinimą, ypač netekėjusių moterų, motyvuodamas tuo, kad žmogus turi žinoti savo tėvus.

"Bažnyčia savo pozicijos dėl dirbtinio apvaisinimo nepakeis, mūsų nuomonė yra kategoriškai prieš", - po susitikimo žurnalistams sakė A.J.Bačkis.

Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupė šį pavasarį parengė Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektą. Jame įteisinami du dirbtinio apvaisinimo būdai: "in vitro" - kiaušialąstės apvaisinimas mėgintuvėlyje ir "in vivo" - kiaušialąstės apvaisinimas moters kūne.

Iki šiol Lietuvoje nebuvo leidžiama su dirbtiniu apvaisinimu susijusi spermos, kiaušialąsčių ir embrionų donorystė.

Susitikime kardinolas A.J.Bačkis taip pat paprašė premjero atsižvelgti ir į tai, jog, atstatant Valdovų rūmus, procesijoms aplink Katedrą paliekamas labai siauras kelias. Vyriausybės vadovas jau pavedė savo patarėjui apsvarstyti, kokios yra galimybės nutiesti platesnį kelią procesijoms aplink Katedrą.

Be to, A.J.Bačkis išreiškė pageidavimą, kad Katedra išliktų pirmiausia maldos namais, o tik paskui turistų lankoma vieta, todėl siūlė nesujungti Katedros su Valdovų rūmais, kaip numatyta projekte. "Bažnyčia nori, kad Katedra liktų maldos namais. Nenorime, kad iš Valdovų rūmų būtų padarytas tiesioginis įėjimas į Katedrą", - sakė A.J.Bačkis.

A.Brazausko atstovė spaudai po susitikimo teigė, kad "premjeras taip pat mano, jog Valdovų rūmai neturėtų būti sujungiami su Katedra, ir sakė, kad pirmiausiai bus atsižvelgiama į bažnyčios nuomonę". Šalia Katedros atstatomi Valdovų rūmai turėtų būti baigti 2009 metais. Premjeras yra šio projekto globėjas.