Adelei Misevičiūtei kartu su broliais Panevėžio rajone priklauso 30 ha žemės. Žemėtvarkos reikalus Adelė tvarko Panevėžio apskrityje. Šiuo metu žemės reikalai apskrityse sudaro 90 proc. kasdienės jų veiklos.

Žmonės, susidūrę su žemės tvarkymo problemomis, neretai skundžiasi, kad apskritys tėra dar viena biurokratinė kliūtis.

„Ar jums būtų geriau vienoje įstaigoje tvarkyti reikalus, ir nereikėtų į apskritį? Nereikėtų su daugeliu valdininkų turėti reikalų, o tik su keletu“, – sako Adelė Misevičiūtė , Panevėžio rajono gyventoja.

Valstybės lėšų nesutaupytų

Prezidentas jau kelerius metus iš eilės kartoja, kad daugelį apskričių funkcijų pajėgtų atlikti ir savivaldybės.

„Todėl raginu Seimą ir Vidaus reikalų ministeriją per 2008-ųjų pavasario sesiją priimti teisės aktus, panaikinančius apskritis. Manau, tai tik politinės valios klausimas“, – savo metiniame pranešime minėjo V. Adamkus.

Ši jo mintis buvo sutikta parlamentarų plojimais. Tačiau apskričių viršininkų tai nežavi.

„Kategoriškai prieš. Šitą modelį galima tobulinti, funkcijas perskirstyti. Bet toks administracinis padalinys reikalingas. Būtinas tiesiog“, – įsitikinęs Alfonsas Pulokas, laikinasis Panevėžio apskrities viršininkas.

Vyriausybė pernai patvirtintoje 2 metų veiklos programoje yra numačiusi reformuoti apskritis. Tačiau nemano, kad dalį jų funkcijų perdavus ar sugrąžinus savivaldybėms, valstybė sutaupytų pinigų.

„Nuo to, kad dingsta lygmuo, negali tvirtinti, kad dingsta funkcijos. Vadinasi funkcijos turi kažkur patekti. Tarkim, savivaldybėms, arba grįš į centralizuotą ministerijų lygmenį. Vadinasi, tai irgi turi būti finansuojama“, – sako Regimantas Čiupaila, vidaus reikalų viceministras.

Lietuvą – padalinti etnografiškai

Tuo metu savivaldybių asociacijos vadovai tikina, kad ne tik sutiktų perimti dalį apskričių funkcijų, bet ir siūlytų apskritis reformuoti į 4 stambius regionus – Aukštaitiją, Dzūkiją, Suvalkiją ir Žemaitiją.

„Manome, kad tos funkcijos, kurias šiandien vykdo apskritys, t. y. žmonėms teikiamos paslaugos, tūrėtų būti arčiau žmonių, ir jos turėtų būti savivaldybės žinioje“, – „Panoramai“ teigia Ričardas Malinauskas , Druskininkų miesto meras.

Jo manymu, perduoti apskričių funkcijas savivaldybėms ir ministerijoms reiktų kuo skubiau.

„Juk kai būna kelios auklės, tai ir vaikas be galvos“, – pridūrė R. Malinauskas.

Kai kurie ekspertai irgi pripažįsta, kad tokios apskritys, kokios yra dabar, nereikalingos. Šiuo metu Lietuvoje veikia 10 apskričių.