Vilniaus apskrities viršininko Gedimino Paviržio antradienį surengtame pasitarime dėl gaisrų durpynuose likvidavimo ir pasekmių, čia dalyvavę specialistai pripažino, kad gaisrai išplito dėl valdininkų nesugebėjimo greitai ir operatyviai dirbti.

Pasitarime dalyvavęs Vilniaus miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Danielius Bučinskas teigė, kad gaisrai nebuvo kryptingai gesinami, todėl "dabar, kur tik pažvelgsi - visur dega".

"Vilniaus apskrityje 1 kvadratiniam kilometrui tenka net du gaisrai. Reikėjo anksčiau apie tai pagalvoti, bet mes laukėm lietaus. Dabar procesą reikia nedelsiant valdyti. Jei pakiltų didesni vėjai, būtų dar blogiau", - teigė D.Bučinskas.

"Jei dabar degantis Rudaminos durpynas būtų buvęs pradėtas gesinti iš karto, būtų išdegę tik 3 arai, o dabar dega net 15 hektarų ploto", - sakė D.Bučinskas.

Pasak D.Bučinsko, pirmadienio duomenimis, Vilniaus apskrityje degė 23 hektarai žolės, 10 hektarų miškų ir 10,6 hektaro durpynų.

Dėl pasikeitusios vėjo krypties degančių durpynų dūmus pradėjo jausti ir Vilniaus miesto gyventojai, tačiau Visuomenės sveikatos centro (VSC) duomenimis, pavojus sostinės gyventojams kol kas negresia.

"Prie Rudaminos seniūnijos, Pašilaičiuose, Karoliniškėse ir Pilaitėje anglies monoksido (smalkių) koncentracija neviršija leistinų normų, todėl žmonių sveikatai situacija nepavojinga", - sakė VSC direktorius Romualdas Brusokas.

Vilniaus rajono Aplinkos departamento direktorius Petras Sakalauskas pasitarime priekaištavo seniūnijoms dėl jų aplaidumo laiku nesiėmus priemonių gesinti gaisrų.

"Gaisro Rudaminos durpyne jau nebeįmanoma suvaldyti. Dėl gaisrų kaltos seniūnijos. Pavyzdžiui, Avižieniuose gaisrai rūksta jau nuo pat pavasario, tačiau niekas jų nesistengia gesinti", - sakė P.Sakalauskas.

Tuo tarpu Rudaminos seniūnas Tadeušas Kulakovskis pasakojo, kad gaisro gesinti negalėjo, nes neturi nei patirties, nei specialistų.

"Durpynas pradėjo degti prieš 15 dienų. Mes jį užgesinom, bet po dviejų dienų žiūrim - vėl dega. Aš galvojau, kad kažkokios tai veiklos imsis gaisrininkai, bet jie sakė, kad durpyno niekas neužgesins".

Pasitarime dalyvavęs ir Vilniaus rajono savivaldybės administratoriaus pavaduotojas Stefanas Svietlikovskis skundėsi, kad gaisrai nėra gesinami efektyviai dėl žmonių stokos ir pinigų trūkumo.

"Mūsų galimybės labai ribotos. Gaisrininkai neturi specialios technikos, trūksta kvalifikuotų žmonių", - pasakojo S.Svietlikovskis.