R.Gavelis ėjo 52-uosius metus. Romanų, apsakymų, pjesių ir kino scenarijų autorius, įvairių premijų laureatas R.Gavelis pastarąjį dešimtmetį bendradarbiavo su dienraščiu "Respublika", savaitraščiu "Veidas", reiškė savo nuomonę įvairiais visuomenės gyvenimo klausimais televizijos ir radijo laidose.

Užuojautą dėl rašytojo mirties jo šeimai ir artimiesiems bei Lietuvos rašytojų bendruomenei pirmadienį pareiškė prezidentas Valdas Adamkus.

"Netekome asmenybės, kurios vardas jau ne vieną dešimtmetį reiškė savitą, provokuojančią kūrybą bei nepriklausomą intelektualo laikyseną. Ričardo Gavelio apsakymai ir romanai įėjo į naujausių laikų literatūrą kaip ryškūs šiandieninės Lietuvos gyvenimo paliudijimai. Rašytojo publicistiniai straipsniai, analitinės įžvalgos kūrė ir gyvino kritinį požiūrį į mūsų esamąjį laiką, brandino mus kaip pilietinę visuomenę, mokė stiprybės gyventi be iliuzijų. Nuoširdžiai viliuosi, kad Lietuvoje niekada nepritrūks dėmesio talentingai Velionio kūrybai", - rašoma prezidento užuojautoje.

Pasak Lietuvos rašytojų sąjungos, vienas garsiausių šiuolaikinių Lietuvos rašytojų R.Gavelis visuomenės sąmonėje įsitvirtino kaip ryškiausias liberalios mąstysenos reiškėjas prozoje ir publicistikos straipsniuose.

"Jis nuosekliai skelbė laisvo, veiklaus ir atsakingo gyvenimo idėją. Jo meninė kalba išsiskiria racionalumu, konstruktyviu pradu, kuris dera su pasakojimo įtampa, nevaržoma vaizduote ir aistra, akivaizdžiu poreikiu naikinti bet kokius intymaus gyvenimo vaizdavimo tabu, demitologizuoti stingdančius mitus, išvaduoti gimtąją literatūrą iš provincializmo", - rašoma Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos pranešime žiniasklaidai.

R.Gavelio talentą plačiausiai išgarsino romanas "Vilniaus pokeris", pasirodęs Lietuvos laisvėjimo įkarštyje 1989 metais ir, anot kolegų rašytojų, "apstulbinęs visuomenę raiškia sovietizmo metastazių analize bei atvirais meilės vaizdais".

Šie motyvai plėtojami ir turtinami modernios meninės kalbos Vilniaus ciklo romanuose "Vilniaus džiazas" (1993), "Paskutinioji žemės žmonių karta (1995), "Prarastų godų kvartetas" (1997), "Septyni savižudybės būdai" (1999).

1991 metais išleistą romaną "Jauno žmogaus memuarai" kritika įvertino kaip ypač meistrišką totalitarinio režimo meninį atvaizdą.

R.Gavelis taip pat yra išleidęs keturis apsakymų rinkinius, publicistikos knygą "Nemirtingumas" apie mafijos nužudytą žurnalistą Vitą Lingį, prašęs keletą pjesių ir kino scenarijų, jo kūrybos išleista kitomis kalbomis. Rugpjūčio pradžioje leidyklai "Tyto alba" jis įteikė naują savo romaną.

R.Gavelis gimė 1950 metų lapkričio 8 d. Vilniuje, 1968 baigė Druskininkų vidurinę mokyklą, 1973 fiziko teoretiko diplomu baigė studijas Vilniaus universitete, 1973-1977 dirbo Mokslų Akademijos Fizikos institute, po dvejus metus - žurnalų "Mokslas ir gyvenimas" ir "Pergalė" redakcijose. Įsitvirtinęs literatūroje, didžiąją savo kasdienybės dalį skyrė vien kūrybai.

Velionis pašarvotas Lietuvos rašytojų sąjungos salėje Vilniuje. Lankymas rugpjūčio 19 d. nuo 16 val. iki 21 val., rugpjūčio 20 d. - nuo 9 val., karstas išnešamas 16 val. Laidotuvės - Vilniaus Antakalnio kapinėse.