Savo kolegas etikos sargams skundė VLPK narys Petras Navikas. Tiesa, jo įgaliojimai šioje komisijoje nuo praėjusių metų liepos yra suspenduoti.

Sena istorija

Etikos sargų svarstytos istorijos ištakos siekia 2004-ųjų kovą, kai loterijas organizuojančios bendrovės "Olifėja" biure įvyko šios firmos atstovų ir jos veiklą turinčios kontroliuoti VLPK susitikimas. Jam baigiantis komisijos nariams ir buvo įteiktos "prezentacinės darbinės dovanos" - iš odos pakaitalo pagaminti portfeliai dokumentams nešioti su įspausta VLPT emblema.

Anot VTEK patarėjos Tatjanos Ganinos, portfelius priėmė visi šeši komisijos nariai, įskaitant ir prašymo autorių P.Naviką. Vėliau šie užpajamuoti kaip VLPK turtas.

Pritrūko nuovokumo

Suspendavus P.Naviko įgaliojimus komisijoje, jis portfeliuką grąžino.

Kiti VLPK nariai etikos sargams aiškino, kad tais portfeliais nesinaudojo, perdavė saugoti atsakingam komisijos darbuotojui.

"Kadangi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo subjektai yra tik fiziniai asmenys, o dovanos buvo užpajamuotos kaip VLPK turtas, įstatymas nebuvo pažeistas. Tačiau atsižvelgdami į tai, jog dovanas įteikusi "Olifėja" yra VLPK kontroliuojama įmonė, komisija nusprendė, kad VLPK pasielgė nederamai. Priimti dovaną iš kontroliuojamo subjekto neetiška", - VTEK sprendimą komentavo T.Ganina.

Nieko bloga nemato

LŽ pasiteiravus, kaip vertina etikos sargų sprendimą, VLPK pirmininkas Česlovas Blažys teigė jo dar negirdėjęs.

"Nematau nieko bloga, kai bendraujančios institucijos įvairiomis progomis apsikeičia atminimo dovanėlėmis. Mes įteikėme savo, jie - savo suvenyrus. Ar turėjome sakyti: ne, jūsų dovanų atsisakome?" - šioje istorijoje Č.Blažys neįžvelgia nieko neetiška. Tačiau paklaustas, ar kontroliuojanti institucija turėjo priimti dovanas iš savo kontroliuojamos įstaigos, jis vis dėlto prisipažino, kad taip elgtis nevertėjo.

Kita vertus, VLPK vadovo nuomone, ypač neetiškai pasielgė pats P.Navikas: paėmė dovanotą portfeliuką ir ignoruodamas nustatytą tvarką juo naudojosi.

P.Navikas LŽ teigė, esą anuomet portfelį priėmęs, nes vertino jį kaip dovaną institucijai. "Šio maždaug 350 litų vertės portfelio niekada nenešiojau, palikau jį komisijai", - tvirtino jis. Tačiau P.Navikui svarbiausia ne portfeliai, o tai, kad vėliau kai kurie VLPK nariai balsavo už "Olifėjai" palankius sprendimus.

Nuolat kariauja

Pastarasis tarnybinės etikos sargų tyrimas, susijęs su VLPK veikla, nėra pirmas. Pernai pavasarį buvo gautas VLPK vardu teiktas Č.Blažio prašymas išnagrinėti P.Naviko knygos "Azartinių lošimų priežiūros kronika (dienoraštis)" platinimo istoriją, o kitądien etikos sargus jau pasiekė P.Naviko prašymas išnagrinėti Č.Blažio santykių su verslininku Tadu Karosu etiškumą.

P.Naviko atveju tuomet buvo nustatytas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimas, pastarojo veikla VLPK vėliau buvo suspenduota. Tyrimo dėl Č.Blažio santykių su verslininku T.Karosu VTEK nusprendė nepradėti.