Kaip pranešė Lietuvos policijos informacijos centras, ketvirtadienio rytą į Kauno miesto Transporto policijos komisariatą kreipėsi Rusijos pilietis 17-metis M.C.Š., kuris pranešė, kad ankstyvą ketvirtadienio rytą jis iššoko iš keleivinio tranzitinio traukinio Kaliningradas-Maskva kartu su dar trim Rusijos piliečiais - 55-erių metų M.Š., 14-metų M.Š. ir 22 metų B.B.

Kaip BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos komisaras inspektorius Rokas Pukinskas, visi keturi iš traukinio Maskva-Kaliningradas iššokę Rusijos piliečiai yra čečėnai. Jie bus pristatyti į Pabradės Užsieniečių registravimo centrą (URC), kur gyvens, kol bus svarstomas jų prašymas suteikti laikinąjį teritorinį prieglobstį.

Pasak komisaro inspektoriaus, remiantis tarptautine konvencija dėl pabėgėlių statuso, išsamesnė informacija apie prieglobsčio pasiprašiusius asmenis neteikiama. Šiuo metu Pabradės URC gyvena 119 asmenys, iš jų 57 - Rusijos piliečiai.

Šiuo metu Rusijos piliečiais tranzitiniais traukiniais per Lietuvą į Kaliningrado sritį gali važiuoti be vizų. Tuo neretai pasinaudoja Lietuvoje norintys pasilikti asmenys, kurie iššoka iš traukinių ir paprašo prieglobsčio.

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, kitų metų sausį Lietuva panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 metų liepos 1 dienos vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Lietuva ir Lenkija tikisi tapti visateisėmis ES narėmis 2004 metais.