„Manau, kad Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo išteisinamasis nuosprendis yra nepagrįstas ir neteisėtas“, - DELFI sakė apeliacinį skundą teismui įteikęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Linas Belevičius. Valstybinis kaltintojas siekia, kad finansų ministro 25 metų sūnui būtų skirta 10 tūkst. litų bauda bei atimta teisė 4 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Be to, prokuroras dėl dokumentų suklastojimo kaltais prašo pripažinti LVPA dirbusius 30 metų Tomą Ulinauską ir Paulių Kairį. Jiems prokuroras siūlo atitinkamai skirti 7,5 tūkst. Lt ir 8,75 tūkst. litų baudas. Tokios bausmės jiems buvo pasiūlytos ir teisminio nagrinėjimo metu.

Dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi Vilniaus miesto 3-iojo teismo teisėjų kolegija yra nuteisusi tik buvusį LVPA direktoriaus pavaduotoją Mindaugą Vilčinską – jam uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje. Šio nuosprendžio jis dar neapskundęs. „Turiu dar laiko, kol kas nesu tvirtai apsisprendęs, ar rašysiu skundą“, - DELFI penktadienį sakė M.Vilčinskas.

Generalinės prokuratūros apeliacinį skundą Vilniaus apygardos teismas turėtų nagrinėti maždaug po dviejų mėnesių.

DELFI primena, kad išteisinamajame nuosprendyje teigiama, kad D.Balčyčio ir jo bendrų sukeistas aktas neturėjo dokumento požymių, todėl esą jis neturėjo teisinės galios. Teismas pabrėžė, kad jeigu D.Balčyčio vertinimą būtų pasirašęs skyriaus vedėjas, tuomet būtų galima vertintojo elgesį traktuoti kaip dokumento suklastojimą. Prokurorų kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi teismas pavadino tik tarnybiniu nusižengimu.

Valstybinis kaltintojas L.Belevičius mano, kad pavyko pilnai įrodyti, jog kaltinamieji suklastojo oficialių dokumentą bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Kaltinamieji, išskyrus finansų ministro sūnų, pripažino savo kaltę, tačiau vis tiek buvo išteisinti.

Kaltinamajame akte buvo teigiama, kad D.Balčytis „Panevėžio melioracijos“ projektą, kuriuo buvo prašoma daugiau kaip milijono litų ES paramos, įvertino tik 62 balais, o jo kolegė – 58. Teigiama, kad tai buvo per mažas vidurkis, todėl buvo nuspręsta padidinti vertinimo balų skaičių iki 65. Vertinimo ataskaitą LVPA sekmadienį, praėjusių metų sausį, sukeitė T.Ulinauskas ir M.Vilčinskas. Vertinimą buvo pasirašęs D.Balčytis.

D.Balčytis tuo metu atostogavo, todėl savo bendrų laukė šalia agentūros. Ataskaitą skubėta sukeisti, nes artimiausiomis dienomis vertinimo dokumentai turėjo būti perduoti į Ūkio ministeriją. Beje, D.Balčyčio bendradarbis P.Kairys pasiūlė jam neiti į LVPA, nes baiminosi, kad ateityje šio viršininkas M.Vilčinskas jį gali šantažuoti.