Didžiulį nepasitenkinimą Kaune sukėlė prieš pat Velykas pasirodęs laikinojo savivaldybės administracijos direktoriaus Roberto Stanionio įsakymas patvirtinti buvusios savivaldybės bendrovės "Apželdinimas" teritorijos Aleksote detalųjį planą. Iškart atkreiptas dėmesys ne tik į šio žingsnio skubotumą, bet ir teritorijos užstatymo tankį. Juoba kad vietos bendruomenės pateiktos pastabos detaliajam planui buvo ignoruotos.

Priekaištus atmeta

Pagal daugiau kaip 10 hektarų sklypo detalųjį planą ši žemė daugiausia turėtų būti naudojama statyti daugiaaukščiams ir aukštybiniams gyvenamiesiems namams - net 93 procentai.

Savivaldybės administracija bet kokius priekaištus dėl pažeidimų ir skubėjimo atmeta. Esą viskas daroma teisėtai, mat miesto taryba dar 2005 metų kovą įpareigojo administracijos direktorių tvirtinti supaprastinta ir bendrąja tvarka parengtus detaliuosius planus, kuriuos apsvarstė Miesto plėtros ir ekologijos bei Miesto ūkio ir energetikos komitetai.

Teigiama, kad minėtas tarybos sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į itin didelį Kaune rengiamų detaliųjų planų skaičių.

Prarado pasitikėjimą

"Manau, kad tarpuvaldžiu administracijos direktorius tiesiog persistengė bandydamas apeiti procedūras. Esu įsitikinęs, kad tokie detalieji planai neturi praslysti pro tarybos akis, o savivaldybės administracijos bandymai bet kokiais būdais paskutinę akimirką daryti panašius žingsnius leidžia daryti prielaidas ir apie kai kurių asmenų asmeninį suinteresuotumą", - įsitikinęs Kauno konservatorių vedlys Andrius Kupčinskas.

Pasak jo, teiginiai, kad detalųjį planą svarstė minėti komitetai, yra juokingi, mat daugelis jų narių naujoje miesto taryboje nebedirbs.

"Nevyniodamas į vatą sakau, kad dabartinis administracijos direktorius visiškai prarado pasitikėjimą", - pareiškė realiausiu pretendentu į mero postą vadinamas Kupčinskas. Beje, šiandien vyksiančiame naujosios miesto tarybos posėdyje numatoma atleisti Stanionį iš einamų pareigų.

Bendruomenė apstulbusi

"Lietuvos žinių" kalbintas Aleksoto bendruomenės pirmininkas Zenonas Šalna sakė, kad vietos gyventojai vėl jaučiasi ignoruojami. "Gaila, bet darbai ir žodžiai, kaip jau įprasta, skiriasi. Bendruomenė yra nustebusi. Mums kyla daug klausimų, abejonių. Rajonas praktiškai neturi privažiavimų, tad panašaus gaisro kaip Vilniuje atveju žmonės būtų pasmerkti. Galvojama tik apie finansinę naudą, visa kita - nesvarbu", - įsitikinęs Šalna.

Jo teigimu, bendruomenė jau šiandien bandys kreiptis į darbą pradedančius naujos kadencijos miesto tarybos narius, kad procesas būtų sustabdytas.

Sklypas buvo parduotas

Patekti į Aleksote, Antakalnio gatvėje, esančią buvusios įmonės "Apželdinimas" teritoriją šiuo metu neįmanoma, mat privati nuosavybė aptverta. Čia įpusėję valymo darbai rodo, kad vietovė tvarkoma ne pirmą dieną. Tačiau leidimas įgyvendinti prieš keletą metų pradėtus puoselėti verslininkų planus buvo legalizuotas tik praėjusią savaitę. Kaip paaiškėjo, be miesto tarybos sutikimo.

Prieš dvejus metus bendrovė "Baltic realty adviser" Kanuose vykusioje parodoje "MIPIM 2005" jau demonstravo minėtos teritorijos konversijos projektą. Tuomet teigta, jog čia numatoma statyti privačių namų kvartalą. Po parodos "Baltic realty adviser" valdybos pirmininkas ir tuometinis Kauno miesto tarybos narys Arvydas Žilevičius tvirtino, kad Gintariškių projektas sulaukė potencialių investuotojų iš Izraelio ir Olandijos dėmesio.

Tiesa, netrukus šis žemės sklypas buvo parduotas. Neoficialiai buvo kalbama, kad aukcione iš savivaldybės už 1,51 mln. litų "Apželdinimą" nupirkusi "Baltic realty adviser" jį pardavė "Invaldos" grupei už bene dešimteriopai didesnę sumą. Tačiau ir dabar "Baltic realty adviser" iš Gintariškių projekto nepasitraukė, o neseniai pristatė ir šios teritorijos detalųjį planą.