Gerai informuoti šaltiniai dienraštį patikino, kad VVKT viršininką ketinama atleisti "už melą bei tarnybinio transporto naudojimą ne pagal paskirtį".

Šaltinių teigimu, šis komisijos sprendimas pirmadienį buvo suderintas su sveikatos apsaugos ministru Romualdu Dobrovolskiu.

Liepos 5 dieną grįžęs iš atostogų Astrachanėje V.Budnikas ministrui R.Dobrovolskiui iš pradžių sakė atostogavęs Zarasuose ir tik kitą dieną prisipažino skridęs į Rusiją. Be to, paaiškėjo, kad iš Rusijos į Vilnių Budnikas grįžo per Rygą, o nuo Lietuvos ir Latvijos sienos jį tarnybiniu automobiliu parvežė VVKT vairuotojas.

Vyriausiojo vaistų kontrolieriaus atostogomis imta domėtis kilus įtarimams, kad Maskvoje jis galėjo susitikti su Rusijos Dūmos deputatu, farmacijos magnatu Vladimiru Bryncalovu, siekiančiu Lietuvoje įregistruoti savo kompanijos vaistus.

Duomenis apie V.Budniko atostogas rinkusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) neužfiksavo, kad jis Maskvoje būtų susitikęs su V.Bryncalovu, tačiau nustatė, jog VVKT vadovas atostogavo už užsienio farmacinių kompanijų lėšas.

STT duomenimis, šių metų liepos 8-16 dienomis VVKT viršininkas kartu su farmacijos verslo ir valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų atstovais buvo išvykęs į Norvegiją, o jų kelionės išlaidas - 2750 litų už automobilio "Mercedes Benz Sprinter" nuomą aštuonioms paroms - apmokėjo Šveicarijos kompanijos "Novartis Pharma Servines Inc." atstovybė Lietuvoje.

Taip pat nustatyta, kad Budnikas liepos 29 - rugpjūčio 5 dienomis kartu su farmacijos verslo ir valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų atstovais buvo išvykęs į Astrachanę. STT duomenimis, už kelionės lėktuvu bilietus penkiems asmenims liepos 25 dieną sumokėjo bendrovės "Marino Baltic Farmaceutics" direktorius.

Bendrovė "Marino Baltic" savo ruožtu vakar pareiškė, kad jokių su šia kelione susijusių išlaidų nedengė ir nežada dengti ir kad tai įrodo įmonės finansinės apskaitos dokumentai. BNS perduotame bendrovės pranešime teigiama, jog "Marino Baltic" direktorius Laisvūnas Ražanskas šioje kelionėje dalyvavo per atostogas kaip privatus asmuo.

STT Sveikatos apsaugos ministerijai taip pat pateikė detalią informaciją apie VVKT darbuotojų ir jų artimų giminaičių ryšius su farmacinėmis kompanijomis. Per tyrimą buvo nustatyta, kad dalis darbuotojų privačių interesų deklaracijas už 2001 metus pateikė pavėluotai, po įstatyme numatyto termino - gegužės 15 dienos. Specialiųjų tyrimų tarnyba šią informaciją taip pat pateikė Prezidentūrai ir Vyriausybei.

Duomenys apie V.Budniko veiklą pirmadienį buvo pristatyti ir Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui. Po susitikimo su ministru R.Dobrovolskiu Seimo pirmininkas teigė manąs, kad VVKT vadovas nebegali toliau eiti savo pareigų.

"Pagal tai, ką išgirdau iš ministro, aš manau, kad Budnikas prarado pasitikėjimą, ir jeigu aš būčiau jo vadovas, tikrai jo nelaikyčiau tarnyboje", - vakar sakė Seimo pirmininkas. Jis yra ir ministrą delegavusios socialliberalų partijos vadovas.