Netrukus parlamentarai, spręsdami, ar nereikėtų grąžinti projekto iniciatoriams tobulinti, jį visiškai atmetė.

Vieninteliai socdemai vieningai pritarė savo partijos atstovų iniciatyvai. Visų kitų frakcijų nariai balsavo įvairiai: „darbiečiai“, „pilietininkai“ ir valstiečiai liaudininkai balsavo prieš arba susilaikė, liberalai ir liberaldemokratai balsavo už arba susilaikė, liberalcentristų, socialliberalų ir konservatorių nuomonės dar labiau išsiskyrė.

Beje, Tėvynės sąjungos nariai, kritikavę siūlymą rengti pirmalaikius rinkimus, gausiausiai pritarė nutarimo projektui - „už“ balsavo 11 konservatorių, tarp jų - ir partijos pirmininkas Andrius Kubilius.

Premjeras Gediminas Kirkilas, antradienį kalbėdamas su žurnalistais, pažadėjo taip pat balsuoti už nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Tačiau pateikiant šį nutarimo projektą, pats premjeras posėdyje nedalyvavo.

Nutarimo projektą, kuriame pasiūlė pirmalaikius Seimo rinkimus organizuoti per Jonines, pirmadienį įregistravo Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas. Anot jo, tokią iniciatyvą nulėmė susidariusi politinė situacija: mažumos Vyriausybė turi dirbti nuolat atakuojama opozicijos, Seimui „trūksta entuziazmo konstruktyviai dirbti, tai ne kartą pademonstruota pastaraisiais mėnesiais, o pastarosiomis savaitėmis matėsi ypač ryškiai“. „Tokia situacija negali tęstis“, - pažymėjo socdemas.

Jis pripažino, kad pirmalaikiai rinkimai būtų „sukrėtimas ir tautos atstovybei, ir rinkėjams“, tačiau priminė, kad tokių atvejų Lietuvos istorijoje yra būta. Tarpukariu Seimą ne kartą yra paleidęs prezidentas, o Aukščiausioji Taryba - Atkuriamasis Seimas po dvejų metų veiklos nusprendė išsiskirstyti pats.

Tačiau didelė dalis parlamentarų siūlymą rengti pirmalaikius rinkimus kritikavo. Jie ragino socdemams, vidines partijos problemas neva norintiems permesti Seimui, pasitraukti iš valdančiosios koalicijos ir savo vietą užleisti kitiems. Liberalų sąjūdžio vadovas Petras Auštrevičius paragino pirmiau atsistatydinti Vyriausybei, o tik paskui rengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Kai aš buvau mažas ir parnešdavau namo dvejetą, sakydavau mamai, kad dvejetus gavo ir Petras, ir Antanas gavo, bet neminėdavau, kas gaudavo penketą. Mamos neįtikindavau, bet man būdavo geriau, - kalbėjo liberalas Vytautas Čepas. - Jūs turite penkis ministrus, premjerą, Seimo pirmininko pavaduotoją, komitetų vadovų postų, gausiausią frakciją. Vadinasi, jei kažkas nepasisekė, kaltas tas Petras, kuris dvejetą gavo? Ar tai yra vyriška, politiška ir dora?“

Į šį retorinį klausimą Č. Juršėnas atsakė teigiamai: „Ir vyriška, ir politiška, ir dora“.

Konservatoriaus Antano Matulo spėjimu, po pirmalaikių rinkimų kairėje pusėje liktų labai mažai žmonių. „Manau, kad būtų atvirkščiai. Dėl mūsų nesijaudinkite. Mus daug kas laidojo, bet kaip stovėjome, taip ir stovime“, - atkirto Seimo vicepirmininkas.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Vidmantas Žiemelis tvirtino, kad pirmą kartą per daugelį bendro darbo metų regi sutrikusį Č. Juršėną. Ankstesni jo siūlymai esą buvo geriau apmąstyti nei projektas dėl pirmalaikių rinkimų.

Komentuodamas balsavimo rezultatus, Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas džiaugėsi, kad Seimo nariai pademonstravo sveiką protą. „Alkoholikas geria savaitę, geria dvi, geria tris, paskui sugalvoja nutraukti gėrimą nusišaudamas“, - ironizavo parlamentaras.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento pateiktoje išvadoje buvo nurodyta, kad dėl rinkimų organizavimo reikėtų gauti Vyriausybės išvadą. Mat tam reikėtų nemažos sumos iš šių metų valstybės biudžeto, kuriame nebuvo suplanuotos išlaidos pirmalaikiams rinkimams.

Apie pirmalaikius rinkimus socdemai prabilo pirmadienį, po partijos prezidiumo posėdžio.

„Konservatorių “parama” mūsų netenkina. Jeigu toliau taip bus, mes tokios paramos atsisakome, - teigė premjeras Gediminas Kirkilas. - Socialdemokratai, matydami Seimo neveiksnumą, siūlys Seimui priimti sprendimą dėl priešlaikinių rinkimų”.

Eiliniai Seimo rinkimai planuojami kitų metų spalio 12 dieną.