Penktadienį vakare STT sveikatos apsaugos ministrui Romualdui Dobrovolskiui pateikė pirminius atliekamo tyrimo dėl Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos darbuotojų galimų viešų ir privačių interesų konfliktų rezultatus.

Pasak STT pranešimo spaudai, tyrimo metu nustatyta, kad šių metų liepos 8-16 dienomis VVKT viršininkas V.Budnikas kartu su farmacijos verslo ir valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų atstovais buvo išvykęs į Norvegiją.

STT duomenimis, jų kelionės išlaidas - 2750 litų už automobilio "Mercedes Benz Sprinter" nuomą aštuonioms paroms - apmokėjo Šveicarijos kompanijos "Novartis Pharma Servines Inc." atstovybė Lietuvoje.

Taip pat nustatyta, kad V.Budnikas liepos 29-rugpjūčio 5 dienomis kartu su farmacijos verslo ir valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų atstovais buvo išvykęs į Astrachanę. Turimais duomenimis, už kelionės lėktuvu bilietus penkiems asmenims liepos 25 dieną sumokėjo UAB ,,Marino Baltic Farmaceutics" direktorius.

Išaiškėjus, kad V.Budnikas lankėsi Rusijoje, žiniasklaida pranešė, kad jis galėjo susitikti su Rusijos Dūmos deputatu V.Bryncalovu, norinčiu importuoti į Lietuvą pigius vaistus. Pats V.Budnikas kategoriškai neigė susitikęs su V.Bryncalovu, tik atostogavęs Rusijoje, o į Lietuvą grįžęs per Latviją.

Sveikatos apsaugos ministerijai STT pateikė informaciją apie šių kelionių aplinkybes bei kartu vykusius asmenis. Taip pat pateikta detali informacija apie Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos darbuotojų ir jų artimų giminaičių ryšius su farmacinėmis kompanijomis.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad dalis darbuotojų privačių interesų deklaracijas už 2001 metus pateikė po įstatyme numatyto termino - gegužės 15 dienos. Pasak pranešimo spaudai, duomenis apie galimus interesų konfliktus pateikė tik keli darbuotojai, tačiau tai padaryta tik po iškilusių viešumon faktų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba šią informaciją penktadienį taip pat pateikė Prezidentūrai ir Vyriausybei. Sprendimus dėl Viešų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo pažeidimų turėtų priimti sveikatos apsaugos ministro nurodymu sudaryta speciali komisija.

STT tęsia pradėtą tyrimą. Speciali sveikatos apsaugos ministro sudaryta komisija, taip pat tirianti V.Budniko veiklą, savo išvadas turi pateikti kitą savaitę.

Liepos pabaigoje prezidentas Valdas Adamkus viešai pareiškė nepasitikėjimą VVKT bei jos vadovais, nes, jo žiniomis, ketvirtadalis šios farmacinę veiklą kontroliuojančios tarnybos darbuotojų dirba dar keliose darbovietėse, dažnai - farmacijos kompanijose.

Pagal "Sodros" duomenis nustatyta, kad nusižengdami Valstybės tarnybos įstatymui dirbo ir algą gavo iš kitų darboviečių 3 valstybės tarnautojai.