Sistemos pirkimo konkursas buvo paskelbtas pernai gegužę. Jame dalyvavo Vokietijos, Italijos ir Izraelio bendrovės. Tarpžinybinė komisija, kurią, be pareigūnų, sudarė ir šios srities ekspertai, geriausiu pripažino Izraelio kompanijos siūlymą.

Sistema, kuri turėtų pradėti veikti dar iki rugsėjo 30-osios, dieną ir naktį stebės Baltijos jūrą bei Kuršių marias. VSAT atsakomybės zona siekia 12 jūrmylių.

Pasak Novikovo, sistema fiksuos laivus, o per 4 jūrmylias nuo kranto elektronika pastebės net mažus laivelius, valtis, nedidelius vandenyje plūduriuojančius daiktus. Kai tik lokatorius užfiksuos objektą, į jį automatiškai bus nukreiptos dieninio arba naktinio matymo kameros (tai priklausys nuo paros meto), taip pat termovizorinės kameros. Novikovo teigimu, pasieniečiai ekranuose matys, į ką lokatoriai sureagavo - į laivą, valtį ar, pavyzdžiui, išmestą dėžę.

Dabartiniai 5 pasieniečių bokštai pajūryje ir pamaryje bus pakeisti naujais, aukštesniais. Kopgalyje bus įrengtas sistemos valdymo centras. Beje, pasieniečiai kamerų fiksuojamus vaizdus ketina siųsti ir kariškiams bei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai.

Į kontrakto kainą įeina ne tik pati sistema, jos montavimas, bet ir bokštai, jų statymas, personalo mokymas ir kt. Novikovo manymu, sistema pradės veikti laiku - kompanija "Elbit Systems" dėl kai kurių darbų jau sudarė subrangos sutartis su Lietuvos bendrovėmis.

Tai vienas brangesnių VSAT pirkinių Lietuvai rengiantis prisidėti prie Šengeno zonos. Iš kelių šimtų milijonų litų, kuriuos ES skyrė Lietuvos pasieniečiams, brangiausias objektas, pasak Novikovo, yra pasieniečių mokymo centras Medininkuose. Jo statyba ir įranga kainuos apie 64 mln. litų.