2002 m. tuometis Rusijos susisiekimo viceministras Vladimiras Jakuninas ir prezidentas Valdas Adamkus apsikeičia apdovanojimais. Vienam įteikiama Švento Andrejaus žvaigždė, kitam – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžius.

Anot Prezidentūros, V.Jakuniną apdovanoti rekomendavo užsienio politikos grupė. Jai tuo metu vadovavo Prezidento patarėjas Albinas Januška.

Glaudūs ryšiai su KGB

V. Jakuninas nuo 2000 m. kuruoja Lietuvos ir Rusijos geležinkelių projektą 2K, neva siekusį suvienodinti galimybes Kaliningrado ir Klaipėdos uostams apsirūpinti kroviniais.

Tuo metu kai kurie Lietuvos saugumiečiai tvirtino įtarę, kad šis projektas tėra Rusijos specialiųjų tarnybų priedanga, o Maskvoje įkurta KGB karininkų kontroliuojama bendrovė esą siekė perimti krovinių tranzito srautus per Baltijos valstybes į ES.

Pernai rudenį Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui liudiję kontržvalgybininkai teigė įtarę, kad 2002 m. „Dujotekaną“ laimino pats Vladimiras Putinas, nurodęs dujų tiekėjui „Gazprom“, kad šis Lietuvos įmonei skirtų gamtinių dujų kvotą. Be to, vienas iš „Dujotekanos“ bendrasavininkių yra Piotras Vojeiko – KGB karininkas, sovietmečiu tarnavęs su dabartiniu Rusijos vicepremjeru Sergejumi Ivanovu.

Seimo komitetui buvęs šalies vadovo Valdo Adamkaus patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Albinas Januška teigė, kad Prezidentas apie tai buvo informuotas.

Sakė esąs agentas

„Panorama pateikia ištrauką iš A. Januškos liudijimo Seimo komitetui.

Klausimas. Dėl „Dujotekanos“. Ar ji atitiktų tokį standartinį, tipišką apibūdinimą priedangos organizacijos, turiu omeny, Rusijos specialiųjų tarnybos priedangos? Jūsų vertinimas.

A.Januška. Iš tikrųjų Piotras Vojeiko ir aš, manau, mes žinome, mes dirbome, dar iš saugumo patarėjų laikų žinoma, kad jis iš tikrųjų yra vienas iš žmonių, kuris turi ryšių iki šiol. Tų ryšių jau nelabai ir slepia. Kada ponas Jakuninas buvo pas Prezidentą, jis pasakė: „Prezidente, mes turime kalbėti atvirai, nes abu iš tų pačių specialiųjų tarnybų, tik iš skirtingų valstybių“. Ir jis neslėpė, kad yra FSB generolas. Ir, be abejo, Piotras Vojeiko yra dirbęs.

Kiek mes žinome, man atrodo, Suomijoje su dabartiniu vicepremjeru Ivanovu. Tai įtakingas žmogus Rusijoje. Be abejo, įtakingas žmogus čia. Aš nežinau dabar visų detalių, bet kai buvau saugumo patarėju, mes žiūrėjome, stebėjome juos. Mes matėme, kaip jie padeda ir remia. Ir, matyt, dalis pelno iš „Dujotekanos“ ėjo ir dabar galbūt eina paramos tėvynainiams.

Prezidentas tikina nežinojęs

Šalies vadovas Valdas Adamkus „Panoramai“ sako nežinojęs, kad jo apdovanotasis yra Rusijos KGB generolas.

Jūsų buvęs patarėjas Albinas Januška liudydamas Seimo komitetui pasakė, kad Jakuninas, būdamas pas jus, prisipažino esąs žvalgybininkas ir sakė, kad ir jūs esate žvalgybininkas. Ar taip buvo?

V.Adamkus: Visų pirmiausia, jei taip būtų, nebūčiau pats pirmiausiai raginęs paviešinti visą medžiagą, kuri yra. Taip, kad kiekvieną kartą tą patį sakau: jei kas liudijo, nors pats neskaičiau to dokumento. Ten įvairiausių dalykų yra: gerai, kad Lietuvos žmonės matytų.

Ar jūs žinojot, kad Jakuninas yra KGB generolas?

V.Adamkus: Ne. Aš sužinojau tik dabar, kadangi sako, kad jis turi ryšių ten, kad jis, svarbiausia, su visais kitais aukštais Rusijos pareigūnais yra. Na, būkim atviri. Jeigu pažvelgsim į Rusijos pareigūnus, tai jų pagrindas yra KGB. Tai dabar klausimas yra mums iš viso – kalbėtis ar ne.

Išsižada liudijimų

Tuo metu buvęs Prezidento patarėjas A. Januška išsigina savo liudijimų Seimo komitetui.

„Visa tai yra tenai kas tenai – tai nėra mano liudijimai, aš gi sakau: tai nėra mano liudijimai. Tas epizodas, kuris čia kalbate, Prezidentas žinojo ar nežinojo. Tai yra anekdotas, kurį papasakojau. O tai tik rodo, kokio lygio čia dokumentai paskelbti“, – teigia A. Januška.

Dabartinis Premjero patarėjas sako, kad jis, prieš liudydamas Seimo komitetui, nepasirašė dėl atsakomybės už melagingus parodymus, todėl dabar paviešintų savo žodžių bet kada gali išsižadėti, praneša LTV „Panorama“.