Seimo narys parengė Gyventojų turto ir pajamų deklaravimo įstatymo pataisas, kurios operatyvinėms tarnyboms suteiktų teises pasidomėti ir svetimu vardu įregistruotu nusikaltėlių turtu.

Anot A.Sadecko, neretai operatyvinės tarnybos turi žinių apie nusikaltėlių turimą ir žmonų, uošvių, o kartais net valkatų vardu įregistruotą turtą, bet pagal šiuo metu galiojančius įstatymus negali reikalauti jo deklaruoti.

Taip turtus pavyko apsaugoti ne tik nusikalstamo pasaulio autoritetams, bet ir įvairiems neteisėtai pralobusiems pareigūnams.

"Lietuvos rytas" rašė, jog valstybė pralaimi kovą su veikėjais, lobstančiais iš nusikalstamo verslo, primindamas prieš penkerius metus demaskuotą ir išreklamuotą spirito kontrabandos bylą.

Tuomet paaiškėjo, kad kontrabandos organizavimu ir pareigūno papirkimu kaltintas Ričardas Petravičius tebėra laisvėje ir, nors savo vardu oficialiai neturi jokio turto, važinėja kelis šimtus tūkstančius litų kainuojančiu automobiliu, gyvena įspūdingame name, turi kelis asmens sargybinius, stato degalines ir kavines.

Priėmus siūlomas įstatymo pataisas, teisėsaugininkai dar operatyvinio tyrimo metu galėtų reikalauti, jog savo turtą deklaruotų ne tik asmuo, dėl kurio atliekamas šis tyrimas, bet ir jo sutuoktinis, vaikai, tėvai, seneliai, vaikaičiai, broliai ir seserys, taip pat - su juo susiję kiti asmenys.

Pateikę motyvuotą teikimą ir gavę atitinkamas sankcijas pareigūnai iš šių asmenų per nurodytą laikotarpį galėtų pareikalauti dokumentais pagrįsti visų rūšių pajamas, įgytą turtą, taip pat paskolintas ir negrąžintas lėšas bei dovanas.

Jei įtariamą nusikaltėlį dangstantis asmuo nesugebėtų pagrįsti įgyto turto teisėtumo, Valstybinė mokesčių inspekcija jam galėtų paskirti iki 100 procentų turto vertės baudą. Projekte numatyta, kad bauda turėtų būti sumokama ne vėliau kaip per 20 dienų nuo sprendimo ją skirti.

A.Sadeckas pripažino, jog parengti įstatymo pataisas paskatino Prezidento Valdo Adamkaus pareikštos pastabos.