„Labai gerbiu A. Stonį, todėl keista, kad buvo pasirinktas toks pavadinimas – net nesinori jo kartoti. Tokio aukšto lygio menininkas turėtų pavadinimus savo kūriniams rinktis atidžiau“, - teigė premijos globėja, Seimo narė Rima Baškienė, su kolegomis prašiusi fondo paramos, bet išgirdusi neigiamą atsakymą.

Kas slėpėsi po šiuo iššaukiančiai skambančiu pavadinimu, parlamentinės Šeimos ir jaunimo reikalų komisijos vadovė išgirdo iš DELFI. Dar nežinodama, kam konkrečiai skirti pinigai, R. Baškienė stebėjosi, kad fondui neužkliuvo toks projekto pavadinimas, tuo tarpu gabiausiems, kūrybingiausiems ir talentingiausiems šalies vaikams skiriamos premijos buvo nuvertintos.

„Ar nereikia talentingų vaikų pagerbimo? – klausė ji. – Esmė yra ne sumoje, juolab kad ji buvo visai nedidelė, bet moralinis aspektas. Kultūros ir sporto rėmimo fondas neatkreipia dėmesio į Karalienės Mortos vardo premiją, kuria jau džiaugiasi daugiau nei pusšimtis vaikų. Kreipiausi į kultūros ministrą, pristačiau, kad yra tokia premija, tačiau gavau tik lakonišką atsakymą: „Neskirta pinigų“. Mums reikėtų susitelkti su ministerija ir aptarti, kaip įprasminti karalienės Mortos vardą ir kaip paskatinti gabius vaikus“.

Filme – apie vestuvių papročių raidą

Minėti 20 tūkst. litų, už kuriuos bus sukamas dokumentinis filmas, skirti „Studijai 2“. 2004 metų rudenį veiklą pradėjusi kino studija užsiima vaidybinių ir dokumentinių kino bei video filmų gamyba. Iš viso studija iš fondo šiemet sulaukė paramos keturiems projektams, iš viso – 230 tūkst. litų.

Vienam „Studijos 2“ projektui skirta 170 tūkst. litų – bene didžiausia suma iš visų, kurios buvo padalintos šiems metams.

Kaip DELFI informavo studijos atstovė Goda Rupeikaitė, meniniame dokumentiniame filme bus pasakojama apie lietuviškų vestuvių papročius nuo senų laikų iki dabarties. Pavadinimas esą yra darbinis, todėl pradėjus filmavimą gali keistis.

„Jokio iššūkio nebuvo siekta. Pavadinimas yra citata iš žinomos dainos. Juo bandoma priešpastatyti tradicijas ir keliamas klausimas, į ką pavirto senieji lietuviški papročiai“, - aiškino G. Rupeikaitė.

Kaip teigiama būsimo filmo aprašyme, jame bus pasakojama apie vestuvių papročio metamorfozę, per tai kalbantis apie visos kultūros eroziją.

„Kas atsitiko su džiaugsmu, paslaptim ir liūdesiu paženklintu senuoju vestuvių papročiu? Baltiškoje mitologijoj vestuvės asocijavosi su mirtim ir atgimimu. Palydimos buvo raudomis, dainomis, papročiais ir ritualais. Ar begalime šiuolaikinių vestuvių komerciniame siautuly įžvelgti tos tradicijos atšvaitus? Ar turime jų ieškoti? Ką praradome ir ką atradome? Ar beatodairiškai pasikliovę naujųjų laikų teisingumu vietoj dainų ir tradicijų, neliksime su vestuvine blevyzga lūpose: „Liuks, liuks, liuks, fainas mano pimpaliuks“, - rašoma pristatyme.

Išdalino daugiau nei 8 mln. litų

Kultūros ir sporto rėmimo fondo kultūros programų koordinatorius Rimantas Giedraitis teigė negalintis pasakyti, kuo remiantis vienas projektas finansavimą gavo, o kitas – ne, nes rekomendacijas priima ekspertai, o taryba priimta tik galutinį sprendimą.

Anot jo, finansavimas projektams būna neskiriamas dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, netinkamai užpildytos paraiškos, žemos meninės vertės.

Iš viso 2007 metų I etapo finansuojamų projektų sąraše nurodyta 700 projektų. Įvairios sumos, daugiausia – po kelis ar keliolika tūkstančių litų, skirtos koncertams, festivaliams, parodoms, edukaciniams projektams, menininkų simpoziumams, spektakliams, forumams, meno projektams, seminarams surengti.

Fondo pinigų skirta kompaktinėms plokštelėms, istorinėms knygoms, meno albumams leisti, dokumentiniams filmams kurti, vertėjams ugdyti, restauruoti unikalias medines skulptūras.

Valstybės paramos prašė įvairios bendrovės, asociacijos, organizacijos, bendrijos, fondai, kultūros centrai, muziejai, bibliotekos. Iš viso buvo išdalinta 8 mln. 213 tūkst. litų.

Karalienės Mortos vardo premija skiriama kasmet minint Valstybės dieną, dažniausiai – jos išvakarėse. Ji teikiama už pasiekimus muzikos, dailės, literatūros ir kitose meno srityse. Anot R. Baškienės, iki šiol premijos dažniausiai būdavo teikiamos iš rėmėjų lėšų.