Teismo sprendimu buvo panaikintas socialinės apsaugos ir darbo ministrės socdemės Vilijos Blinkevičiūtės įsakymas, kuriuo jaunasis jos partijos kolega buvo paskirtas departamento vadovu.

„Džiaugiamės, kad mus palaikė teismas. Buvo galima situaciją visaip interpretuoti, todėl smagu, kad teismas nenukrypo nuo teisingumo į klystkelius“, - DELFI sakė ieškovės advokatas Darius Sauliūnas.

Anot jo, teismas pripažino, kad nuo rudens minėtas pareigas einantis J. Požela neturi jokio darbo stažo, todėl negalėjo laimėti konkurso. Mat vienas iš konkurso reikalavimų buvo turėti vadovaujamo darbo patirties.

Antrą vietą konkurse užėmusi moteris paprašė teismo panaikinti šio konkurso rezultatus, nes 24 metų politikas neturėjo vadovaujamo darbo patirties, kuri būtų patvirtina darbo sutartimi.

SADM surengtą viešąjį konkursą J. Požela, įveikęs du konkurentus, laimėjo pernai rugsėjį. Vilniaus miesto tarybos narys surinko 16,9 balo ir antroje vietoje likusią kandidatę aplenkė daugiau nei 1 balu.

Vilniaus universitete informologijos ir žurnalistikos studijas baigęs J. Požela iki tol dirbo Europos Parlamento nario Justo Vinco Paleckio padėjėju, priklausė Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos valdybai.

Seimo narys liberalas Eligijus Masiulis iškėlė prielaidą, kad konkurse socdemui buvo sudarytos išskirtinės sąlygos, ir sunerimo, kad šalies jaunimo politika gali tapti socialdemokratine.

Pats laimėtojas tvirtino turįs pakankamai patirties, nes beveik porą metų dirbo sostinės tarybos Peticijų komisijos pirmininku, vadovavo Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos Vilniaus skyriui, buvo vienas iš Europos jaunųjų socialistų organizacijos vadovų.

Tuo tarpu sostinės savivaldybės Teisės departamento direktorius Jovitas Elzbergas DELFI yra sakęs, kad socialdemokratas Peticijų komisijos posėdžius šaukė vos keletą kartų per porą metų. „Kad jis būtų kažką nuveikęs, nepastebėjau. Esu iš jo gavęs tik vieną rezoliuciją“, - sakė pareigūnas.

Konkurso rezultatais nepatenkinta antrosios vietos laimėtoja kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Penkerius metus vienai viešajai įstaigai vadovavusi moteris apskundė SADM, trečiuoju asmeniu byloje patrauktas J. Požėla.

Abejonių sukėlė tai, kad socdemas savo kaip vadovo patirties per konkursą nepagrindė darbo sutartimis.

Pasak D. Sauliūno, jei teismo sprendimas būtų buvęs priešingas, būtų atvertas kelias į valstybės tarnybą įvairių organizacijų, net tokių kaip, pavyzdžiui, sodų bendrija, vadovams.

Tuo tarpu dabar esą bus aišku, kokius dokumentus reikia pateikti valstybinių institucijų konkursų komisijoms, kad būtų galima įrodyti savo profesinę patirtį.

Teismo sprendimas per 14 dienų gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Ar ministerija pateiks tokį skundą, penktadienį DELFI nepavyko sužinoti.

J. Poželos komentaro taip pat nepavyko išgirsti - jis paprašė paskambinti vėliau.