Netrukus po vasario 25 dieną įvykusių savivaldybių tarybų rinkimų įvykusiame Pilietinės demokratijos partijos (PDP) prezidiumo posėdyje kilo aštrios diskusijos dėl to, kokios klaidos padarytos rinkimų kampanijos metu ir kas dėl jų kaltas. Pripažinta, kad nepakankamai gerai dirbo partijos centrinis rinkimų štabas, kuriam vadovavo Seimo narys Algirdas Ivanauskas. Kita vertus, sutikta, kad naujai, vos prieš pusmetį susiformavusiai partijai nėra didesnių galimybių itin gerai pasirodyti rinkimuose.

PDP savivaldos rinkimuose visoje Lietuvoje gavo mažiau kaip 20 tūkstančių balsų ir vos 17 mandatų iš pusantro tūkstančio.

Partijoje jau pradedama diskutuoti, kaip kuo geriau pasirengti būsimiems Seimo rinkimams. Ieškoma galimų sąjungininkų, su kuriais būtų einama vienoje koalicijoje ar net susijungta į vieną politinį darinį. Jau buvo derybų su Romualdo Ozolo vadovaujama Lietuvos centro partija užuomazgų.

Tačiau, neoficialiomis žiniomis, iki naujo Seimo rinkimų gali išvis nebelikti nei PDP, nei jos frakcijos dabartiniame parlamente.

Pilietinės demokratijos frakcijai šiuo metu priklauso 11 Seimo narių. Neoficialiai kalbama, kad bent 4 iš jų jau dairosi į kitas frakcijas.

Be to, užsimenama ir apie tai, kad iš PDP pirmininko pareigų gali atsistatydinti Seimo vadovas Viktoras Muntianas. Jis pats “Kauno dienai” nepatvirtino, bet ir nepaneigė šios informacijos, pabrėždamas, kad kol kas lieka partijoje.

PDP pirmininko pavaduotojas Henrikas Žukauskas “Kauno dienai” sakė iki šiol negirdėjęs, kad kiltų šios partijos frakcijos Seime subyrėjimo grėsmė. Pasak H.Žukausko, yra tikimybė, kad kažkokie pokyčiai bus po kovo 31 dienos, kai įvyks PDP tarybos posėdis. Jame turėtų būti diskutuojama apie praėjusių savivaldos rinkimų rezultatus ir partijos perspektyvas artėjant Seimo rinkimams 2008 metų spalį.

Kitas PDP pirmininko pavaduotojas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Algimantas Matulevičius neatmetė galimybės, kad po pastarųjų įvykių gali apskritai pasikeisti valdančioji koalicija. “Po to, kai Seimas netikėtai paliko Arvydą Pocių Valstybės saugumo departamento vadovo poste, pasigirdo įvairiausių spėlionių, ar tik nebus keičiama visa valdančiosios koalicijos arba paramos mažumos Vyriausybei struktūra. Didelė tikimybė, kad taip ir atsitiks. Gali būti, kad kils daug klausimų dėl Pilietinės demokratijos frakcijos vietos tokioje naujoje politinėje sanklodoje”, - teigė A.Matulevičius. Jis taip pat sutiko, kad reformos galimos po kovo pabaigoje įvyksiančio partijos tarybos posėdžio.

PDP įeina į pernai vasarą susidariusios keturių partijų valdančiosios mažumos koaliciją. Ji į Vyriausybę yra delegavusi du ministrus. Sveikatos apsaugos ministerijai vadovauja PDP narys Rimvydas Turčinskas, Teisingumo ministerijai - Petras Baguška.

Seimui nepriėmus sprendimo dėl A.Pociaus atsistatydinimo iš saugumo šefo posto prabilta apie tai, kad opoziciniai konservatoriai gali nutraukti paramą mažumos Vyriausybei. Tuomet juos galėtų pakeisti taip pat opozicijoje esanti Darbo partija. Be to, kalbama, kad ši partija apskritai gali papildyti valdančiąją koaliciją, pakeisdama eižėjančią PDP.

A.Baranauskas: iš frakcijos niekas nesitraukia

Gandais ir tikrovės neatitinkančiomis žiniomis Seimo Pilietinės demokratijos frakcijos (PDF) seniūnas Andrius Baranauskas pavadino pirmadienį žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus neva Seime gali nebelikti pilietininkų frakcijos, nes kai kurie jos nariai esą ketina pereiti Darbo frakciją. Pasak A. Baranausko, šiuo metu nėra nei vieno Pilietinės demokratijos frakcijos nario pareiškimo dėl pasitraukimo.

“Kiekvienas Seimo narys turi apsisprendimo laisvę dėl dalyvavimo frakcijų ar koalicijų darbe. Tačiau nei frakcijos, nei Seimo Pirmininko Viktoro Muntiano vardu jokių pareiškimų nėra gauta”,- pirmadienį sakė frakcijos seniūnas A Baranauskas.