„Procedūra procedūriškai gal ir nėra baigta, - teigė Seimo vicepirmininkas. – Šioje vietoje – ne procedūros problema, o apsisprendimo tų, kurie turi spręsti – prezidento ir tų frakcijų, kurios neturėjo jokios nuomonės arba turėjo tokią, kuri leido A. Pociui išlikti poste. Jei bus apsisprendimas, bus rasti visi procedūriniai sprendimai“.

Pasak A. Kubiliaus, šalies vadovo, valdančios koalicijos ir DP atsakomybė yra apsispręsti, kaip toliau spręsti VSD problemas. „Jeigu jie paskelbs, kad jiems tinka tokia VSD vadovybė, nebūsiu labai nustebęs. Cinizmui ribų Lietuvoje kol kas nesimato. Jeigu A. Pocius gali šantažuoti Seimą, kodėl jis negali šantažuoti kitų valstybės institucijų? Jeigu Rusiją valdo saugumas, tai kodėl Lietuvos negali?“ – retoriškai klausė konservatorių lyderis.

Seimo vicepirmininko manymu, tokio situacijos priežastys yra „begalinis noras“ užgniaužti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSKG) atliktą tyrimą, neleisti paviešinti surinktos medžiagos. „Kas už to stovi – ar tik „valstybininkai”, ar kokie nors žiniasklaidos magnatai, bijantys komiteto tyrimo paviešinimo, nes ten yra liudijimų ir apie jų nuodėmes, ar dar didesni dalykai, kada nors pamatysime“, - kalbėjo parlamentaras.

A. Kubilius ironizuodamas priminė sutapimus, kad VSD nusikaltimus vis išsiaiškina tam tikrais momentais: „Kai tik kontržvalgybos pareigūnai paliudijo, VSD išsiaiškino, kad jie prasižengėliai, ir juos nušalino nuo pareigų; dabar, kai iškilo grėsmė pačiam A. Pociui būti atleistam, VSD vietoj šnipų pagavo valstybės išdavikus, matyt, tuos pačius kontržvalgybos pareigūnus. Antra, ką išgirdome, – tai KGB rezervisto aiškinimus, kad jo kritikas Seime yra nepatikimas, nes tariamai buvo KGB patikėtiniu. Taip pat pasirodo, kad A. Pocius savo atleidimo dieną išsiaiškino dėl Bražuolės tilto tai, ko negalėjo išsiaiškinti dešimtmetį. Galima daryti išvadą, kad reikia dažniau, kas tris mėnesius, A. Pocių atleidinėti – kiekvieną kartą paaiškėtų vis naujų dalykų, vis naujos bylos būtų ištirtos“.

Pirmadienį popiet Prezidentūroje šaukiamas Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdis. A. Kubiliaus manymu, VGT kviečiama tam, kad „konstatuotų, jog A. Pocius pateikė savo teiginių įrodymus, bet tie įrodymai bus paskelbti valstybės paslaptimi, arba bus pranešta, kad tyrimas tęsiamas, o tyrimo medžiaga yra paslaptis“.

Be to, pirmadienį numatytas premjero Gedimino Kirkilo susitikimas su DP atstovais. Anot konservatoriaus, tikėtina, kad mažumos Vyriausybę remiančios Tėvynės sąjungos paramą socialdemokratai keičia į „darbiečių“.

„Artimiausios kelios dienos parodys, ar ketvirtadienio sprendimai (Seimo balsavimas prieš A. Pociaus atleidimą – DELFI) buvo atsitiktinumas ir, kaip sakė frakcijos, po A. Pociaus kalbos buvo spontaniškai balsuojama, ar tai buvo iš anksto sutarti dalykai“, - sakė A. Kubilius.