Šio skyriaus vedėjas Vidmantas Armonas dienraščiui sakė, jog jei per šiuos metus nebus perskirstyti darbo krūviai ir nepadidės neadekvatūs darbui atlyginimai, išauš diena, kai ir Klaipėdos teisėsaugininkai griebsis už galvų įvykio vietoje nesulaukdami šių specialistų.

"Šiuo metu situacija įtempta. Klaipėdoje yra tik 5 teismo medicinos ekspertai, keli iš jų jau antra savaitė nebedirba viršvalandžių. Nors darbo dar padaugėjo, kolegų nesmerkiu - juos suprantu. Viskam yra ribos - atėjo laikas ir mums atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kokiomis sąlygomis dirbame", - neslėpdamas emocijų kalbėjo V. Armonas.

Lyg voverės uždarame rate

Šiuo metu uostamiesčio ekspertai sukasi lyg voverės rate. Tik penki ekspertai visai Klaipėdai - lyg lašas jūroje, tikina V. Armonas. Anot jo, normalių darbo sąlygų užtikrinimui reikėtų bent dar tiek specialistų.

Ne ką geriau ir kituose šalies skyriuose. Visoje Lietuvoje dirba vos per 50 teismo medicinos ekspertų, kurie dėl darbo specifikos priversti į iškvietimus vykti viršvalandžių, už kuriuos mokami, pasak V. Armono, grašiai.

"Paruošti tokį specialistą prireikia 11 metų mokslo. Lietuvoje ši specialybė nepopuliari, nes moka mažai, todėl norinčiųjų mokytis - vienetai, o ar mūsų reikia - ateitis parodys", - svarstė jis.

Pernai Klaipėdos teismo medicinos ekspertai kreipėsi į Darbo inspekciją ir paprašė sudaryti budėjimų grafikus, kurie atitiktų Darbo kodeksą. Atsakymo iki šiol nesulaukė.

Užsiundė komisiją?

Tarp Vilniaus teisėsaugininkų ir ekspertų įsiplieskęs konfliktas pasiekė ir Klaipėdą. Po to, kai pastarieji nusprendė nebedirbti viršvalandžių, ekspertų skyrius uostamiestyje sulaukė netikėtų svečių. Šiomis dienomis Valstybinė darbo inspekcija tikrina, kaip dirba šis skyrius.

V. Armonas spėja, kad inspekcijos dėmesys - ne atsitiktinis, tačiau ieškoti kaltų teismo medicinos ekspertų pusėje - tuščias reikalas.

"Stebina policininkų noras viską suversti ant mūsų pečių. Stebėjau jų pasisakymus viešumoje: "Štai kokie ekspertai nežmoniški, atsisakė vykti apžiūrėti išprievartautos nepilnametės". Sakykite, o kodėl šio darbo negali atlikti kvalifikuotas ginekologas? Ir kodėl mes turime lakstyti į visus policininkų iškvietimus mirties atveju? Nejaugi pareigūnams sudėtinga patiems prisiimti atsakomybę ir apžiūrėti mirusįjį, o mus kviesti tik kilus įtarimui, jog mirtis smurtinė?" - bėrė uostamiesčio ekspertų vadovas.

Jo teigimu, visame civilizuotame pasaulyje taip ir yra. Pavyzdžiui, JAV policininkai sugeba priimti gimdymus, o į įvykio vietą gali kviestis bet kokios srities specialistus. Nustačius, kad pareigūnas galėjo apsieiti ir be jų konsultacijos, iš policininko kišenės nuskaičiuojamas tam tikras mokestis specialisto kelionei apmokėti.

Maištautojai darbui nepakenkė

Klaipėdos VPK viršininko pavaduotojas Dainius Smatavičius dienraščiui teigė, jog kelių teismo medicinos ekspertų pozicija problemų kol kas nesukėlė.

"Žinau, kad tam tikrų bėdų, susijusių su jų darbo valandomis, yra, tačiau dar nė karto per pastarąsias savaites nebuvo taip, kad iškviesti į įvykio vietą būtų atsisakę atvykti. Ypač dažnai sulaukiame paties ekspertų skyriaus vedėjo pagalbos", - sakė pareigūnas.

Kilus maištui sostinėje, Policijos departamente buvo surengtas skubus posėdis, kuriame dalyvavo prokuratūros, Vidaus reikalų ministerijos ir M. Romerio universiteto Teismo medicinos instituto atstovai.

Po posėdžio šio instituto vadovas Alvydas Pauliukevičius patikino, jog bus ieškoma papildomų lėšų darbuotojų apmokėjimui, o nuo balandžio teismo medicinos ekspertai turėtų pradėti dirbti pagal naujus budėjimo grafikus.