"Juolab jog šiuo metu tai yra labai aktualu, nes globalizacijos procesas intensyvėja ir viena jo neigiamų pasekmių yra tai, kad daug jaunimo palieka Lietuvą ir vyksta dirbti į Europą. Šis pavyzdys pirmiausia demonstruoja globalizacijos nešamas neigiamas pasekmes mažoms tautoms, jų savitumo, kultūros išsaugojimui", - ketvirtadienį Seime spaudos konferencijoje pristatydamas žemėlapį sakė G. Jakavonis.

Pasak jo, istorinio, kultūrinio Dzūkijos žemių žemėlapio išleidimas nėra komercinė idėja, nes jo nebus įmanoma nusipirkti. Tokie žemėlapiai bus padovanoti pirmiausia Dzūkijos mokyklų istorijos kabinetams, bibliotekoms, kaimų ir miestelių bendruomenėms, kultūros namams.

Parlamentaras G. Jakavonis sakė, kad idėja padovanoti dzūkams senųjų Dainavos žemių žemėlapį, kaip etnokultūros įprasminimo ženklą, atsirado seniai, juolab kad žemaičiai prieš dešimtmetį tokį pasidarė.

"Tačiau dzūkai neturėjo, kaip žemaičiai, istorinio savo herbo, o sudarydami Lietuvos kunigaikščių kariuomenės branduolį kovojo už Lietuvą tiesiog po mūsų kunigaikščių vėliavomis. Neatsitiktinai prieš keletą metų istorikų ir dailininko A. Každailio sukurtame Dzūkijos herbe pavaizduotas kunigaikščio Kęstučio žemių herbas. Mat istorikai konstatavo, kad Trakų-Gardino-Lydos trikampyje buvo tradiciškai telkiama Lietuvos kariuomenė. Taigi istorinė Dzūkija simboliškai apima Senųjų Dainavos, Jotvingių, Našlios žemes", - sakė žemėlapio idėjos autorius G. Jakavonis.

Jis tikisi, kad dėl šio žemėlapio nei Baltarusija, nei Lenkija mums karo nepaskelbs.

"Su žemaičiais pavyko susitarti, kai pažadėjome, kad savo žemių nežymėsime prie Baltijos jūros. Mainais jie mums pasiūlė žemes prie Juodosios jūros", - pajuokavo parlamentaras.

Istorinio Dzūkijos žemėlapio pristatyme Seime dalyvavo Lietuvos istorijos instituto direktorius habil.dr.doc. Alvydas Nikžentaitis, šio projekto autoriai: dailininkas Arvydas Každailis, Panočių vidurinės mokyklos istorijos mokytojas Vidas Abromaitis bei šį projektą rėmęs daugkartinis Europos ralio kroso čempionas Rolandas Zujevas.