Pasak sociologų, pastaruoju metu Lietuvos gyventojai nėra labai aktyvūs politinių renginių dalyviai, tačiau aukštesniojo socialinio sluoksnio atstovai yra aktyvesni ir jei dažniau tiesiogiai bendrauja su valdžios atstovais nei žemesniajam sluoksniui priklausantys gyventojai.

Tyrimo dalyvių buvo prašoma atsakyti į klausimus, susijusius su jų politine veikla, respondentai buvo suskirstyti į tris grupes: aukštesnįjį išsilavinimą turinčius aukštesnio bei vidutinio lygio vadovus, aukštesniojo ir žemesniojo išsilavinimo ne fizinį darbą dirbančius darbuotojus bei nekvalifikuotus, fizinį darbą dirbančius darbininkus.

Paprašyti atsakyti į klausimą, ar dažnai kalba, diskutuoja apie politiką, 27 proc. pirmos grupės atstovų atsakė, jog tai daro dažnai, 69 proc. kad kartais arba retai ir 2 proc. jog niekada.

Antros grupės atstovų atsakymai išsidėstė atitinkamai 24, 63 ir 10 proc., trečios grupės - 18, 68 ir 14 proc.

Paklausti, ar dažnai stengiasi įtikinti kitus žmones balsuoti taip, kaip jie, 7 proc. pirmai grupei priklausančių respondentų atsakė, jog dažnai, 34 proc. - kartais arba retai ir 55 proc. niekada.

Kitų dviejų grupių atstovų atsakymai pasiskirstė panašiai: po 4 proc. abiejų grupių respondentų teigė, jog tai daro dažnai, po 30 proc. kad kartais arba retai ir 62 proc. antros grupės bei 64 proc. trečios grupės sakė, jog to niekada nedaro.

Dažnai politiniuose mitinguose arba susirinkimuose teigė dalyvaują 4 proc. pirmos grupės tyrimo dalyvių, kartais arba retai - 23 proc., niekada - 69 proc.

Tarp antros grupės respondentų dažnai lankančių tokius renginius buvo dvigubai mažiau - 2 proc., trečios grupės - nė vieno, kartais arba retai - 25 proc. antrai ir 18 proc. trečiai grupei priskirtų tyrimo dalyvių. Niekada nedalyvaują tvirtino atitinkamai 67 ir 77 proc. apklaustųjų.

Su valdžios atstovais bei politikais bendrauja daugiausia pirmos grupės atstovai - tai dažnai darą sakė 6 proc., kartais arba retai - 36 proc., niekada -53 proc. respondentų.

Tarp antrai ir trečiai grupei priklausančiųjų dažnai su politikais ir valdininkais teigė bendraują atitinkamai 2 ir 1 proc., kartais arba retai - 34 ir 24 proc., niekada - 60 ir 72 proc. tyrimo dalyvių.

Beveik vienoda dalis pirmai ir antrai grupei priskirtų apklaustųjų (2 ir 1 proc. atitinkamai) sakė dažnai arba kartais ir retai (9 proc.) dirbą politinei partijai ar rinkimų kandidatui. Niekada to nedaro atitinkamai 85 ir 86 proc. šių respondentų.

Trečiai grupei priskirtieji dažnai politinei partijai ar kandidatui teigė nedirbą, kartais arba retai - 4 proc., niekada - 94 proc. respondentų.

Didžiausia įvairioms organizacijoms priklausančių respondentų dalis yra pirmoje grupėje.

Studentų ir profesinėms asociacijoms bei sąjungoms pareiškė priklausą 26 proc. pirmos, 14 proc. - antros, 3,3 proc. - trečios grupės tyrimo dalyvių.

Partijoms priklauso atitinkamai 8, 2 ir 1 proc. apklaustųjų, vietinėms asociacijoms - 5, 3 ir 1 proc., ekologinėms grupėms - 1, 2 ir 0 proc., socialiniams ir politiniams judėjimams - 1, 0 bei 0,2 proc. respondentų.

Tyrimą atliko "Baltijos tyrimai", jo rezultatus ketvirtadienį skelbia savaitraštis "Veidas".