Latvijos pasienio spaudos atstovybė pranešė, kad lietuvį sulaikė Rygos skyriaus pasieniečiai, o vėliau Tukumo imigracijos skyrius surašė administracinį protokolą.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai skirto rekordinio Lietuvos vėliavos skrydžio oro balionu pilotas Vytautas Samarinas DELFI pasakojo, kad nesusipratimas kilo dėl spragų Latvijos įstatymuose.

Pasak jo, skrydžiui į Latvijos erdvę jie turėjo visus leidimus – galutinis patvirtinimas gautas skrendant virš Šiaulių.

Oreiviai oro balionu praskrido Latvijos sieną ir nusileido Tukumo rajone. Kadangi skrydis tarptautinis, įprastai reikėtų leistis tarptautiniame oro uoste, kuriame yra muitinė. Tačiau oro balionas leidosi ne tarptautiniame oro uoste – čia nusileisti oro balionu praktiškai neįmanoma, be to, būtų sutrikdomas oro uosto darbas.

Dėl šios priežasties oreiviai patys turėjo kviesti latvių muitininkus patikrinti dokumentų. Tačiau muitininkų nebuvo įmanoma rasti – pagal Latvijos įstatymus, už dokumentų tvarkymą atsakingi to rajono muitininkai, kuriame orlaivis kirto valstybės sieną. Tačiau Tukumo rajono sienos nesiriboja su Lietuva, tad čia nėra muitinkų. Tokiu atveju turėjo atvykti muitininkai iš Rygos, tačiau jie dėl neaiškių priežasčių neatvažiavo.

„Ilgai ieškojome, kam „prisiduoti“, nes „prisiduoti“ kažkam reikia. Nuvažiavome į Tukumo migracijos tarnybą. Ji nėra niekuo įpareigota, tad jiems neliko nieko kita, kaip surašyti protokolą, kad atsirado tokie piliečiai, nusileido oro balionu...“, - aiškino V.Samarinas.

Oreiviai padedami vertėjų parašė pasiaiškinimą, įrodė turį visus reikiamus leidimus skrydžiui. Netrukus iš Rygos faksu atsiųsti oreivių leidimai. Dėl to lietuviai Latvijoje pralaukė keletą valandų.

„Bus svarstymas dar kažkoks. Pasitikęs latvis draugas oreivis sakė, kad užregistruotą faktą galiu įsirėminti – niekam daugiau nėra išrašyta tokių dalykų – tiesiog nesusišnekėjimas įstatymuose“, - pasakojo V.Samarinas. Jis pabrėžė, kad tai nėra nelegalus sienos kirtimas.

Anot jo, smagu, kad buvo sukeltas gražus ažiotažas, tačiau jis sakė norįs, kad šis nesusipratimas nebūtų supainiotas su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtu rekordiniu Lietuvos vėliavos skrydžiu.

Balionas sieną kirto nenumatytoje vietoje

Lietuvos ambasados Latvijoje konsulinis pareigūnas telefonu kreipėsi į Latvijos valstybes sienos apsaugos tarnybą, prašydamas paaiškinti įvykio aplinkybes.

Latvijos VSAT atstovė Inesė Berzinia paaiškino, kad nors skrydis ir buvo derintas su kompetentingomis Latvijos institucijomis, tačiau Latvijos sieną oreiviai kirto ne toje vietoje, kur buvo numatyta, oro balionas nusileido iš anksto nesuderintoje vietoje.

Nors Latvijos įstatymai numato 50 latų baudą už neteisėtą sienos kirtimą, Latvijos pareigūnė patvirtino, jog bauda nebus skirta. Lietuvos piliečiui Vytautui Samarinui buvo surašytas protokolas, jis įspėtas apie sienos pažeidimą, pranešė Užsienio rekalų ministerija.

Latvijos VSAT pažadėjo artimiausiu metu Lietuvos ambasadai Latvijoje atsiųsti protokolo kopiją bei išsamesnį paaiškinimą apie šį įvykį.

DELFI primena, kad trečiadienį didžiausiu Lietuvoje oro balionu su ant jo plevėsuojančia trispalve alpinistas Vladas Vitkauskas ir pilotas Vytautas Samarinas perskrido visą šalį ir nusileido Latvijoje.