Tokias bausmes ketvirtadienį Vilniaus miesto 3-iajame apylinkės teisme pasiūlė skirti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Linas Belevičius. Kaltinamiesiems grėsė įkalinimas iki ketverių metų.

Pasak valstybinio kaltintojo, teisminio nagrinėjimo metu pavyko pilnai įrodyti, kad kaltinamieji suklastojo oficialių dokumentą bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Visi kaltinamieji, išskyrus finansų ministro sūnų, pripažino savo kaltę.

„D.Balčyčio parodymais negalima tikėti apskritai", - Generalinės prokuratūros prokuroras pabrėžė, kad LVPA darbuotojų byla priminė detektyvinį romaną.

Prokuroras mano, kad nusikaltimų organizatoriais turėtų būti pripažinti T.Ulinauskas, kuris kaltinamuoju yra patrauktas ir vadinamojoje „Šilų paukštyno" byloje, ir P.Kairys.

Skubėjo pakeisti vertinimo balus

Buvusio LVPA direktoriaus pavaduotojo M.Vilčinsko advokatas teismui ketvirtadienį pateikė kaltinamojo tėvo prašymą, kuriuo jis sutiko laiduoti už savo sūnų. Jeigu teismas patvirtintų laidavimą, M.Vilčinskas būtų atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Akivaizdu, kad darydamas nusikaltimą M.Vilčinskas suvokė, ką daro", - prokuroras mano, kad laidavimas negali būti taikomas, nes kaltinamasis jau yra subrendęs žmogus ir ši Baudžiamajame kodekse numatyta neturėtų būti taikoma.

Pasak prokuroro, D.Balčytis „Panevėžio melioracijos" projektą, kuriuo buvo prašoma daugiau kaip milijoną litų ES paramos, įvertino tik 62 balais, o jo kolegė – 58. Teigiama, kad tai buvo per mažas vidurkis, todėl buvo nuspręsta padidinti vertinimo balų skaičių iki 65. Vertinimo ataskaitą LVPA sekmadienį, praėjusių metų sausį sukeitė T.Ulinauskas ir M.Vilčinskas . Vertinimą buvo pasirašęs D.Balčytis.

D.Balčytis tuo metu atostogavo, todėl savo bendrų laukė šalia agentūros. Ataskaitą skubėta sukeisti, nes artimiausiomis dienomis vertinimo dokumentai turėjo būti perduoti į Ūkio ministeriją. Beje, D.Balčyčio bendradarbis P.Kairys pasiūlė jam neiti į LVPA, nes baiminosi, kad ateityje šio viršininkas M.Vilčinskas jį gali šantažuoti.

Už sėkmingą „Panevėžio melioracijos" projektą vieno kaltinamųjų draugui Nerijui Žaguniui (jo tėvas yra bendrovės akcininkas) neva buvo pažadėta sumokėti 0,5 proc. įgyvendinto projekto vertės – apie 60 tūkst. litų.

„Byloje nėra įrodymų, kad kaltinamiesiems pažadėtas atlygis už projekto įgyvendinimą, tačiau aišku, kad jų interesas dėl paramos skyrimo buvo didelis", - sakė prokuroras. Beje, jis citavo T.Ulinauską, kuris po dokumentų sukeitimo bendrininkui P.Kairiui telefonu pasakė: „Didelį darbą šiandien padarėme, dabar galime sėstis prie stalo".

Ministro sūnus parodymus keitė net 4 kartus

Prokuroras pabrėžė, kad reikėtų remtis M.Vilčinsko parodymais – jis niekada nekeitė parodymų, jie buvo nuoseklūs.

„M.Vilčinsko parodymai buvo pirmasis duomenų šaltinis apie galimą nusikaltimą", - L.Belevičius pabrėžė, kad tik iš buvusio LVPA direktoriaus pavaduotojo pavyko sužinoti apie galimą dokumentų klastojimą vertinant „Panevėžio melioracijos" projektą.

Prokuroras stebėjosi D.Balčyčio nenuoseklumu – savo parodymus jis keitė net keturis kartus. „D.Balčyčio parodymais negalima tikėti apskritai", - teisminių ginčų metu kalbėjo valstybinis kaltintojas.

Kaltinamųjų advokatai teisme prašė jų ginamuosius išteisinti. Jie atkreipė dėmesį, kad buvę LVPA darbuotojai net neturėtų sėdėti kaltinamųjų suole.

„Zdraicas" neprisiminė skambučių

Ketvirtadienį teismas taip pat išklausė buvusių Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) darbuotojų slapta darytus telefono pokalbius. Iš jų paaiškėjo, kad finansų ministro sūnaus bendrai išsigando, jog planas pakeisti ES paramos siekiančios bendrovės „Panevėžio melioracija" dokumentus gali neišdegti – esą nieko jiems nesakęs į Ispaniją išvyko D.Balčytis.

Kai kitą kartą jiems nepavyko rasti finansų ministro sūnaus, LVPA darbuotojai kilo į paniką – išsigando, kad vėl dingo „Zdraicas" (taip D.Balčytis buvo minimas pokalbiuose).

Pareigūnų slapta įrašytuose pokalbiuose – ne tik apie darbo, bet ir asmeninius reikalus. Dėl to advokatai siekė, kad byla būtų nagrinėjama už uždarų teismo durų. Tačiau teisėjų kolegija atmetė šį prašymą, nes vienas pokalbis, kuriame vienas kaltinamasis pasakojo apie savo vizitą pas gydytoją, jau buvo išklausytas viešai.

Pokalbiuose buvo kalbama apie du „Panevėžio melioracijos", kuri siekė ES struktūrinių fondų paramos, dokumentų pakeitimo variantus – „baltąjį dienos" ir „juodąjį". Būtent pastarasis, pasak T.Ulinausko, ir buvo įgyvendintas.

D.Balčytis, kurį jo bendrai dažniausiai vadino „Zdraicu" (iš lenkų kalbos išvertus tai reikštų išdavikas, tačiau jo bendrai tvirtino, kad tokią pravardę finansų ministro sūnus gavo dėl savo elgesio – esą jis labai judrus), teismui tikino, kad negalįs prisiminti, apie ką kalbėjo su bendradarbiais, daugiausia su T.Ulinausku. Iš pokalbių aišku, kaip LVPA darbuotojai derino „Panevėžio melioracijos" dokumentų vertinimo sukeitimą.

Pokalbiuose – rusiškų keiksmažodžių lietus

Pokalbiuose dažnai buvo minima ir LVPA darbuotoja Neringa, kuri esą galėjo jiems pagelbėti. „Tačiau su ja nebuvo kalbėta, tai tik buvo pamąstymai", - teisme prisipažino T.Ulinauskas. Beje, klausantis LVPA darbuotojų pokalbių, atrodė, kad kalba ne išsilavinę ir aukštus postus užimantys valdininkai, o žemo lygio vaikėzai – bene kiekviename pokalbyje kaltinamieji pažerdavo eilę rusiškų keiksmažodžių.

Tuo nusistebėjo ir teisėjas Pavelas Borovskis. „Čia tiek keiksmažodžių, tiek to, bet iš kur jūs žinote tokių išsireiškimų, kuriuos aš tik per 25 metų darbo praktiką iš nuteistųjų sužinojau?" – T.Ulinausko klausė P.Borkovskis.

„Tai jaunimo žargonas", - tepasakė kaltinamasis.

LVPA darbuotojai net neįtardami, kad juos stebi operatyviniai darbuotojai, aptarė beveik kiekvieną smulkmeną. Tačiau buvo ir nesklandumų – T.Ulinauskui kartą nepavyko rasti „Zdraico" – vyrai išsigando, kad D.Balčytis gali „pabėgti" į Ispaniją. „Kartą jo ieškojome, bet neradome, tik vėliau sužinojome, kad jis buvo išvykęs į Ispaniją", - teisme prisipažino T.Ulinauskas.

Ankstesniame teismo posėdyje liudijęs LVPA vadovas Saulius Jakštas tvirtino, kad paramą būtų gavę visi pareiškėjai, kurių projektai buvo įvertinti daugiau kaip 50 balų. Vienas bendrovės „Panevėžio melioracija" akcininkų – Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, priklausantis Valstiečių partijai. Jis taip pat buvo apklaustas teisme.

Klaidos nesutrukdė karjerai

Teisme apklaustas D.Balčytis neigė savo kaltę, teigė, kad padaręs klaidą, todėl ir sutikęs, jog būtų pakeista vertinimo ataskaita. Kad finansų ministro sūnus darė daug gramatinių ir rašybos klaidų. Tačiau tai jam nesukliudė kilti karjeros laiptais LVPA - palikęs projektų vertintojo pareigas jis tapo Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoju.

„Jeigu būčiau nevykdęs agentūros pavaduotojo nurodymų, mane galėjo „išspirti" iš darbo", - teisme yra sakęs šiuo metu „Sampo" banke dirbantis D.Balčytis.

Anksčiau buvo teigiama, kad nuo D.Balčyčio bylos priklausys finansų ministro Zigmo Balčyčio likimas. Šalies vadovas Valdas Adamkus pabrėžė, kad jeigu teismas D.Balčytį pripažins kaltu, esą finansų ministras turėtų pasitraukti iš ministro posto. „Jei pasitvirtintų visuomenėje iškilusios abejonės dėl jo šeimos interesų, aš nedelsdamas, tučtuojau reikalausiu jo pasitraukimo", - yra sakęs šalies vadovas.

Nuosprendį teismas ketina skelbti po kelių savaičių.