Šiose apygardose rinkimai pripažinti negaliojančiais dėl padarytų šiurkščių pažeidimų, galėjusių turėti lemiamos įtakos galutiniams balsavimo rezultatams.

Pagėgiuose, kur daugiausiai balsų gavo „Tvarka ir teisingumas“, policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl balsų pirkimo. Įtarimų dėl balsų pirkimo Pagėgiuose VRK komisijai sukėlė ir itin didelis iš anksto balsavusių rinkėjų skaičius: savo valią tokiu būdu pareiškė beveik 13 proc. piliečių, kai visos Lietuvos vidurkis nesiekė 4 proc.

„Pirmas dalykas, akivaizdūs dvigubi standartai. Vieni dalykai yra vertinami kaip šiurkštūs ir galėję daryti įtaką, kitose vietose tie patys nusižengimai traktuojami kitaip“, – teigia Valentinas Mazuronis, „Tvarkos ir teisingumo“ narys.

Teismui skundžiasi ir Naujoji sąjunga, Švenčionių rajone gavusi daugiausiai mandatų. Čia dėl įtarimų pirkus balsus rinkimų rezultatai taip pat pripažinti negaliojančiais. Iš šios apygardos komisijos buvo gauta skundų dėl išankstinio balsavimo klastojimo ir rinkėjų papirkinėjimo bei vaišinimo alkoholiu.

„Mūsų tai neįtikino. Pagėgiai buvo nagrinėjami pora valandų, kai Švenčionys – 20 min. Tai savotiškai atrodo“, – Lietuvos televizijai sako Nijolė Steiblienė, Naujosios sąjungos narė.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas atsako, kad komisija tokius sprendimus priėmė nepolitikuodama, o įvertinusi faktus.

„Kartais pasvajoju apie laikus, kai partijos pačios pradės vertinti jų pačių padarytus įstatymų pažeidimus“, – priduria Z. Vaigauskas.

Pripažinusi rinkimų rezultatus Pagėgiuose ir Švenčionyse negaliojančiais, VRK kreipsis į Seimą prašydama šiose apygardose šaukti pakartotinius rinkimus. Pagal įstatymą, jie turėtų būti surengti ne vėliau kaip birželį.