Pirmadienį SRDK pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas pareiškė, jog atsisakius našlėms ir našliams mokamų valstybinio socialinio draudimo pensijų, valstybės biudžetas sutaupytų per 100 mln. litų.

"Pastebima tendencija, kad našlių kasmet daugėja, o jiems išmokamos pensijos nuolat mažėja", - Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė A.Sysas.

SRDK siūlo nuo ateinančių metų sausio 1 dienos našlių pensijas skirti asmenims, auginantiems mirusiojo sutuoktinio vaikus našlaičius, ir našlėms bei našliams, slaugantiems namuose I grupės invalidus nuo vaikystės.

Šiuo metu našlių pensijas, be minėtų asmenų, taip pat gauna našliai, tapę invalidais, ir visi sulaukę pensinio amžiaus našliai. Komitetas siūlo nebeskirti našlių pensijų asmenims, tapusiems našliais po Naujųjų metų, tačiau ir toliau mokėti iki tol paskirtas pensijas.

Taip pat siūloma panaikinti valstybines našlių pensijas. "Šiek tiek keista, kad valstybinės pensijos yra skiriamos už nuopelnus ar tarnavimą tam tikrose struktūrose ne žmogui, o jo sutuoktiniui", - SRDK vienareikšmį sprendimą komentavo Seimo narys.

Šiuo metu pensininkams, tapusiems našliais iki 1995 metų pradžios, mokama 34,5 lito mėnesinė pensija, o pensininkai, tapę našliais iki 1997 metų liepos 1-osios, kas mėnesį gauna 154 litus.

Asmenys, netekę sutuoktinio po 1997 metų liepos 1 dienos, gauna 66 litų mėnesinę pensiją.

Naujajame įstatymo projekte mokamų pensijų dydžiai bus suvienodinti. A.Syso teigimu, šiuo metu Lietuvoje yra apie 180 tūkst. našlių, kurių pensijoms išmokėti per metus iš šalies biudžeto skiriama per 130 mln. litų.