Šiuose savivaldybių rinkimuose Vilniuje daugiausia mandatų laimėjusių liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas sulaukė daugiausia pirmumo balsų reitinguojant – daugiau kaip 25 tūkst.

Antrąją vietą sostinėje laimėjusių konservatorių sąrašo lyderis Kęstutis Masiulis sulaukė daugiau nei 19 tūkst. pirmumo balsų, t.y. dvigubai daugiau nei per praėjusius savivaldos rinkimus.

Liberalų sąjūdžio sąrašo lyderį Petras Auštrevičius gavo apie 9 tūkst. pirmumo balsų.

Socialdemokratų sąrašo Vilniuje lyderis Algirdas Paleckis - apie 10 tūkst. pirmumo balsų.

Tiesa, per praėjusius savivaldos rinkimus vykusius kartu su prezidento rinkimais Vilniuje, kaip ir visoje Lietuvoje, rinkėjai buvo aktyvesni.

Tąkart Vilniuje iš viso balsavo apie 49 proc. rinkėjų, šiuose rinkimuose - apie 39,5 proc. rinkėjų.

Liberaldemokratų kandidatų Vilniuje sąraše suskaičiavus reitingavimo balsus sąrašo lyderiais išliko R.Paksas ir Juozas Imbrasas, iš 5 į 3 vietą pakilo Jonas Juodka, iš 7 į 4 pakilo buvęs teistas ir bausmę atlikęs eksministras ir buvęs parlamentaras Audrius Butkevičius.

Iš priešrinkiminio liberaldemokratų sąrašo vidurio į pirmąjį sąrašo dešimtuką pakilo kandidatai Olegas Gluchovas, Vladimiras Avinas, Nina Šesternikova.

Pirmasis konservatorių partijos kandidatų penketukas po reitingavimo beveik nepakito, tiesa rinkėjai iš 5 į 4 vietą pakylėjo pramogų verslo atstovą Algirdą Ramanauską - Greitai, rinkėjų reitingavimo valia į taryba greičiausiai pateks ir aktorė Violeta Podolskaitė, kuri iš 19 sąrašo vietos pakilo net į 7, konservatorių kandidatas Gediminas Švilpa taip pat pakilo iš 14 į 9 vietą.

Trečiąją vietą sostinėje užėmusių liberalcentristų pirmasis kandidatų penketukas po reitingavimo visiškai nepakito, iš 7 į 6 vietą pakilo muzikologė Zita Kelmickaitė, labai ryškiai į sąrašo priekį šoktelėjo buvęs parlamentaras Gintautas Babravičius - iš 19 į 7, ir verslininkė Rita Dapkutė - iš 20 į 8 sąrašo vietą.

Socialdemokratų sąraše Vilniuje po reitingavo iš 4 į 2 vietą pakilo Juras Požėla, iš 7 į 5 vietą šoktelėjo neseniai Valstybės turto fondo vadovu buvęs paskirtas Audrius Rudys.

Bene ryškiausiai socialdemokratų sąraše - iš 35 į 14 vietą šoktelėjo žinomas buvusių sostinės mero rinkimų skandalų herojus Vilmantas Drėma, tačiau pastarasis į tarybą šįkart nepateko.

Lenkų rinkimų akcijos pirmasis kandidatų šešetukas - beveik nepakitęs, šio sąrašo lyderiai - Michalas Mackevičius bei Juzefas Kvetkovskis surinko po maždaug 6 tūkst. pirmumo balsų.

Išankstiniais duomenimis, partija Tvarka ir teisingumas Vilniaus taryboje turės 14 mandatų. Antroje vietoje likusi Tėvynės sąjunga - 10, Liberalų ir centro sąjunga - 9 mandatus.

Lietuvos socialdemokratų partija ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija gavo po 6 mandatus. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui teko 4 mandatai, o Lietuvos rusų sąjungai - 2 balsai. Kitos partijos į sostinės savivaldybės tarybą nepateko.

Klaipėdoje – skandalisto N.Puteikio šuolis

Išankstiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, politikų reitingavimas per savivaldos rinkimus lėmė įdomias permainas partijų sąrašuose ir kituose miestuose. Kandidatų pirmumo balsai į viršų kilstelėjo ir vietas tarybose užtikrino žiniasklaidoje dažniau minimos personoms – net ir toms, kurias išgarsino nemalonūs skandalai.

Klaipėdoje į savivaldybės tarybą pateko konservatorius Naglis Puteikis. Prieš rinkimus girtas sulaikytas ir į policijos areštinę patekęs kandidatas iš 31 partijos sąrašo vietos pašoko į antrąją ir užsitikrino vietą taryboje. Skandalingai išgarsėjusiam politikui trūko nedaug balsų iki pirmosios sąrašo vietos.

Daugiausiai mandatų Klaipėdos savivaldybės taryboje laimėjusių liberalcentristų sąraše įspūdingą šuolį padarė dainininkas Edmundas Kučinskas: iš 15 sąrašo vietos jis atsidūrė 5 ir pateko į uostamiesčio tarybą.

Į tarybą išrinktas Liberalų sąjūdžio sąrašo penketukas liko nepakitęs. Tačiau galima laukti, kad į tarybą pateks 6 ir 7 vietose esantys kandidatai, nes pirmuoju numeriu įrašytas Eugenijus Gentvilas, kaip žinia, dirba Europos Parlamente, o antrasis – Vytautas Grubliauskas yra Seimo narys. Šie politikai dar gali atsisakyti savivaldybių tarybų narių mandatų.

Darbo partijos sąrašo lyderio pozicijoje užtikrintai išsilaikė Seimo narys Antanas Bosas.

Kauno taryboje – tėvas ir sūnus Buškevičiai

Kaune rinkimus laimėjusių konservatorių pirmasis septintukas išliko nepakitęs, o antrajame du buvę kandidatai užleido vietas taryboje žemiau buvusiems partiečiams.

Socialdemokratų sąraše iš mandatus laimėjusių kandidatų septintuko iškrito dabartinės savivaldybės Etikos komisijos pirmininkė Antanina Medviedevienė. Buvusi 6 sąraše ji liko už ribos – 8 vietoje.

Buvęs Kauno meras Erikas Tamašauskas, Liberalų sąjūdžio sąraše įrašytas antroje vietoje, išstūmė sąrašo lyderį Rimantą Mikaitį ir į tarybą pateko pirmuoju numeriu.

Darbo partijos sąrašo lyderių reitingavimas nepakeitė – į tarybą pateko trys pirmieji numeriai: Saulius Girdauskas, Gintaras Furmanavičius ir Rytis Šatkauskas.

Įdomi situacija partijos “Jaunoji Lietuva” sąraše: iš 3 į 2 vietą pakilo šios partijos vado Stanislovo Buškevičiaus sūnus Stasys Buškevičius. Jie abu dirbs Kauno taryboje.

Kėdainiuose – V.Uspaskichas ir V.Muntiano žmona

Kėdainių rajone į savivaldybės tarybą pateko Seimo pirmininko Viktoro Muntiano žmona Violeta Muntianienė. Pilietinės demokratijos partijos sąraše 25 numeriu buvusi įrašyta moteris padarė didelį šuolį į 7 vietą ir įsitvirtino į savivaldybę patekusių „pilietininkų“ dešimtuke.

Maskvoje nuo Lietuvos teisėsaugininkų besislapstantis buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas partijos sąraše iš 25 vietos pakilo į 3 poziciją. Jis taip pat laukiamas Kėdainių tarybos posėdyje.