Išlaikė pozicijas

Panevėžiečiai rinkėjai sekmadienį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose išreiškė pasitikėjimą pastaruosius ketverius metus ir Panevėžį, ir Panevėžio rajoną valdžiusiomis partijomis.

Kaip ir šią besibaigiančią, taip ir naująją kadenciją daugiausia galimybių formuoti miesto Tarybos daugumą turės dešinieji, rajone - kairiųjų atstovai.

Panevėžio miesto rinkėjai į naująją Tarybą delegavo 8 Tėvynės sąjungos, po 5 Socialdemokratų partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ (liberaldemokratai) narius, 4 krikščionis demokratus. Po 2 mandatus atiteko Liberalų sąjūdžiui, valstiečiams liaudininkams ir liberalcentristams, o vienas - Darbo partijai. Rinkimuose į miesto Tarybą taip pat dalyvavusi Pilietinės demokratijos partija mandatų negavo.

Iš 91188 į rinkėjų sąrašus įrašytų panevėžiečių sekmadienį prie balsadėžių atėjo 32793, arba 35,96 procento.

Naujojoje Panevėžio rajono taryboje dirbs 9 valstiečiai liaudininkai, po 4 vietas turės socialdemokratai ir konservatoriai, 3 - Liberalų sąjūdžio atstovai, po 2 - krikščionys demokratai ir liberalcentristai, 1 - Darbo partija.

Panevėžio rajono rinkėjų aktyvumas siekė 40,05 procento. Rinkimuose dalyvavo 14083 rinkėjai iš 35164 esamų sąrašuose.

Į priekį su krikdemais

„Iškovoti aštuonis mandatus partijai, kuri iki šiol buvo valdžioje, bei turint omenyje, koks neigiamas informacinis fonas aplink mus buvo kuriamas rinkimų išvakarėse, - didžiulė pergalė. Aišku, jei būtume gavę devynias vietas, tiek, kiek turėjome šią kadenciją, - tai apskritai būtų superlaimėjimas“, - pirmadienį rinkimų rezultatus miesto konservatoriams įvertino Tėvynės sąjungos (konservatorių, politinių kalinių ir tremtinių, krikščioniškųjų demokratų) Panevėžio lyderis, miesto meras Vitas Matuzas.

Politikas patvirtino, jog iškovoję daugiausia mandatų konservatoriai naujojoje Taryboje imsis iniciatyvos formuoti valdančiąją koaliciją. Paklaustas, kokių partijų atstovai į ją bus kviečiami, V.Matuzas pirmiausia paminėjo tradicinius konservatorių partnerius krikščionis demokratus.

„Kartu su jais mes jau turime dvylika balsų, o kas prie mūsų dar galėtų prisijungti, matysime. Laiko deryboms yra, kita vertus, dar nežinomi reitingavimo rezultatai - daug kas priklausys, kokie žmonės vienai ar kitai partijai Taryboje atstovaus. Atsimenu, po praėjusių rinkimų prieš ketverius metus valdančioji koalicija galutinai paaiškėjo tik prieš pat pirmąjį Tarybos posėdį“, - kalbėjo V.Matuzas.

Pašnekovas taip pat neprognozavo, ar savo postuose liks dabartiniai vicemerai krikdemas Petras Luomanas bei liberaldemokratas Kastytis Vainauskas. „Šito klausimo dar neaptarinėjome, be to, gal ir manęs paties neišrinks meru?“ - pareiškė V.Matuzas.

Dešiniųjų koalicija - stabilesnė

Mero pavaduotojas, Krikščionių demokratų partijos Panevėžio skyriaus pirmininkas P.Luomanas pirmadienį dienraščiui tvirtino, jog jis bei dar trys rinkimus laimėję jo partijos kolegos mielai priims kvietimą dalyvauti valdančiojoje daugumoje. „Jei kvies, tikrai neatsisakysime - darbo nebijome, turime patirties, aš, pavyzdžiui, Taryboje - jau penkta kadencija“, - teigė P.Luomanas.

Paklaustas, ar tikisi išsilaikyti vicemero kėdėje, politikas sakė, jog tai priklausys nuo partijų derybų baigties.

P.Luomanas skeptiškai vertino į naująją miesto Tarybą išrinktų socdemų galimas pastangas burti valdančiąją koaliciją. „Jei dauguma susidaro iš smulkių darinių, jai dirbti sudėtinga. Tik stabili koalicija gali priimti drąsius sprendimus, pasiekti gerų rezultatų“, - kalbėdamasis su PB svarstė Panevėžio krikščionių demokratų lyderis.

Valdžiai perimti per menkos jėgos

„Išlaikyti turėtas pozicijas mums buvo nelengva. Balų mums tikrai nepridėjo kad ir pono Vytauto Stepono Buterlevičiaus, kurį Specialiųjų tyrimų tarnyba įtaria plovus pinigus, pavardė mūsų kandidatų sąraše“, - savo nuotaikomis po rinkimų su PB dalijosi šią kadenciją miesto Taryboje 7 mandatus turinčios Socialdemokratų partijos miesto skyriaus pirmininkas Povilas Vadopolas.

Paklaustas, su kokiomis partijomis sieks bendradarbiauti naujojoje Taryboje, politikas teigė, jog socdemai kalbėsis su visomis politinėmis jėgomis.

„Mes nuošalyje tikrai nebūsime. Konsultuosimės, ieškosime kalbos su visais, kam rūpi ne vienos ar kitos partijos interesai, o miesto ir miestiečių gerovė“, - tvirtino P.Vadopolas.

Paklaustas, ar socdemai Taryboje nebandys burti savo daugumos, pašnekovas prisipažino, jog tokie ketinimai būtų per drąsūs: „Žinoma, Taryboje norėtųsi naujų vėjų, bet mūsų jėgų formuoti daugumai neužtenka“.

Kairiųjų glėbys didelis

Panevėžio rajono vicemeras socialdemokratas Vytautas Rapolas Gritėnas neabejojo, kad ir naujojoje rajono Taryboje valdančiąją daugumą formuos po tiek pat mandatų kaip ir prieš ketverius metus gavę valstiečiai liaudininkai bei socdemai.

„Šiandien į būsimą naująją koaliciją dar pasiprašė ir liberalcentristai. Gal pageidaujančių pas mus bus ir iš kitų partijų? Prašom, tegu ateina, priimsime“, - po sėkmingų partijai rinkimų pasitikėjimo savo jėgomis dar vieną kadenciją vadovauti rajonui neslėpė V.R.Gritėnas.

Šią besibaigiančią kadenciją dvi, o po šių rinkimų jau keturias vietas rajono Taryboje turėsiančių konservatorių lyderė Violeta Grigienė dienraščiui teigė, jog nors partijos narius rinkimų rezultatai džiugina, daugelis tikėjosi dar geresnių.

„Naujojoje Taryboje mums belieka formuoti dešiniąją konstruktyvią opoziciją, kuri uoliai prižiūrės, kaip valdantieji vykdo pažadus. Juk jų rinkėjams buvo pridalinta ir į kairę, ir į dešinę“, - sakė Panevėžio rajono konservatoriams vadovaujanti V.Grigienė.

Galutinė rikiuotė - poryt

Kurie partijų kandidatai ir kokia eile sekmadienį buvo išrinkti į Panevėžio miesto tarybą, Vyriausioji rinkimų komisija paskelbs rytoj įvertinusi jų pozicijas po rinkėjų reitingavimo. Pirmadienį buvo pranešta tik apie daugiausia balsų surinkusius partijų pretendentus.

Iš Tėvynės sąjungos kandidatų į Panevėžio miesto tarybą didžiausio rinkėjų palankumo sulaukė Vitas Matuzas, Vidmantas Urbonas, Audronė Grainienė, Algirdas Blažys, Vidmantas Baltramiejūnas, Gintaras Byčius, Dainius Ožalas ir Irena Čeilitkienė.

Tarp Socialdemokratų partijos kandidatų daugiausia balsų surinko Povilas Vadopolas, Vidmantas Kapučinskas, Rimantas Sankauskas, Rimantas Petukauskas, Rimantas Liepa.

Panevėžiečiai iš rinkimuose dalyvavusių krikdemų labiausiai pasitikėjo Petru Luomanu, Vitalijumi Satkevičiumi, Juliumi Beinortu, Dariumi Staugaičiu.

Daugiausia balsų iš Liberalų ir centro sąjungos kandidatų gavo Ramūnas Vyžintas ir Valdemaras Jakštas, iš Valstiečių liaudininkų - Gema Umbrasienė ir Juozas Bečelis, iš Naujosios sąjungos (socialliberalų) - Visvaldas Matkevičius ir Zita Kukuraitienė, iš Liberalų sąjūdžio - Laimutis Sėdžius ir Tomas Josas, iš partijos „Tvarka ir teisingumas (liberaldemokratai) - Stasys Karčinskas, K.Vainauskas, Sigitas Činga, Tomas Tarulis ir Rimantė Ratinskaitė, iš Darbo partijos - Petras Narkevičius.