Jėgeris ir mokytojų prievaizdas

Praėjusį ketvirtadienį darbo Prezidentūroje ėmėsi du naujokai. Adamkui gynybos klausimais dabar patars iki tol jėgeriams vadovavęs pulkininkas leitenantas Modestas Petrauskas. 33 metų karininkas buvo pirmas Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono Specialiųjų operacijų junginio (SOJ) vadas.

Petrauskas yra mokęsis ir buvęs ryšių karininku JAV, dalyvavęs įvairiose tarptautinėse karinėse misijose. Prezidentūroje jis pakeitė pulkininką leitenantą Juozą Kačergių, kuris sausio pradžioje tapo Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovu.

Kitas naujas veidas - buvęs Mokytojų ugdymo centro direktorius Giedrius Krasauskas. Jis paėmė į savo rankas kanceliarijos vairą. Teisininko išsilavinimą turintis 28 metų vyras yra vadovavęs ir mokyklai.

"Pirmą dieną jaučiuosi gerai. Taip jau sutapo, kad šiuo metu gausu renginių, todėl darbotvarkė gana įtempta. Viską noriu pamatyti, visur dalyvauti. Džiugu, kad kanclerio funkcijas dar atlieka patarėjas Česlovas Atkočaitis, tad galiu pabūti kaip stebėtojas, apsiprasti", - LŽ pasakojo naujas kanceliarijos vadovas.

Po skandalų - nelengvos paieškos

Prezidento patarėjas, vienos grupių vadovas Ramūnas Vilpišauskas LŽ teigė, jog prezidento komanda iš esmės suformuota, trūksta tik 2-3 teisininkų. "Reikia intensyvinti darbą teisėkūros srityje. Stiprinsime Teisės departamentą, bet apie konkrečias pavardes kalbėti ankstoka, nes tebevyksta paieškos", - aiškino jis.

Prezidentūrai jau teko keletą mėnesių nemažai pavargti, kol surado, kam patikėti vadovauti Teisės departamentui. Postą pernai balandį paliko Haroldas Šinkūnas, kai jo nenaudai baigėsi prezidento ir Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus konfliktas.

Tik spalį departamento vyriausiąja patarėja pradėjo dirbti Aušra Rauličkytė. Dar po poros mėnesių ji į komandą pasikvietė ir žinomą teisininką Viktorą Tiažkijų, dirbusį per pirmą Adamkaus prezidentavimo kadenciją. Tiesa, dėl jo stipriai abejota, nes profesionalas buvo pagarsėjęs silpnybe svaigalams. Tačiau, LŽ žiniomis, darbą teisininkas gavo, nes garantavo, kad įveikė šią ydą.

Prezidento kanceliarijai dar taip pat verkiant reikia buhalterių. Tikimasi, jog šiuos ir, jei reikės, kitus specialistus sutelks naujas kancleris, kai tik apšils kojas.

Buhalterių trūkumas atsirado irgi dėl skandalo. Pernai rugsėjį Prezidentūrą palikusi ilgametė vyriausioji buhalterė Irena Bigelienė viešai skundėsi netvarka ir lėšų remontams švaistymu šioje institucijoje. Tuomet dėl "paauksuotų" tualetų teko pasitraukti ir buvusiam kancleriui Osvaldui Markevičiui.

Didelė kaita

Nuo praėjusių metų kovo, kai kilo Turniškių kotedžų skandalas ir prasidėjo komandos griūtis, Prezidentūrą paliko 10 patarėjų ir svarbių kanceliarijos darbuotojų. Per tą patį laikotarpį priimta 12 naujų žmonių.

Dėl minėtos Turniškių istorijos iš vyriausiojo patarėjo, Užsienio politikos grupės vadovo pareigų pasitraukė Edminas Bagdonas, dabar ambasadoriaujantis Baltarusijoje. Posto atsisakė ir tuometinis Nacionalinio saugumo grupės vadovas Rytis Muraška. Tąkart Užsienio politikos grupėje iki vadovo laiptelio palypėjo patarėjas Valteris Baliukonis, o Muraškos vietą po kurio laiko užėmė Mindaugas Ladiga.

Daugiausia permainų per metus įvyko Vidaus politikos ir analizės grupėje. Liepą patyrus fiasko, kai Seimas nepritarė prezidento teikiamam kandidatui į premjerus Zigmantui Balčyčiui, netrukus pareigas esą savo noru paliko patarėjas Darius Gudelis. Jo nesėkmingi bandymai įsidarbinti naujo ministro pirmininko Gedimino Kirkilo komandoje vėliau virto kone anekdotu.

Dėl silpnų patarėjų ir kitų darbuotojų nuolat kritikuojamas Adamkus tuomet Gudelį pakeitė politologu Lauru Bieliniu. Šis paskui save dar atsivedė bendražygį iš Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto - doktorantą Mindaugą Kluonį, o į pavaduotojo kėdę pasodino Mindaugą Lingę, kuris dėl pareigų sustabdė narystę Lietuvos krikščionių demokratų partijoje.

"Manau, dabartinė komanda gana stipri, kvalifikuota, - LŽ sakė Bielinis. - Politinis laukas labai dinamiškas. Kartais pritrūksta kokių nors žinių, tačiau tuomet galima pasitelkti į pagalbą konsultantus."