Vilniuje šeštadienį per antrąjį Nacionalinio diktanto turą dėl raštingiausio lietuvio titulo varžėsi varžėsi per 70 dalyvių.

Pateikiame diktanto tekstą.

Ramutė Skučaitė

Suvokti ir būti

Graužia sąžinė. Vis rečiau išgirstame ar tariame žodžius, kurie anksčiau buvo laikomi asmenybės savastimi. Nūdienos žmogui (–) tai (–) jau abstrakcija, atimanti brangų, vien pinigais vertinamą(,) laiką.

Nelinksma, bet(,) deja, sąžinės mesianizmas dvęsta, galbūt daro staigų posūkį į jau nebe asmeninės, o nacionalinės sąžinės nuopuolį ar net moralinį vakuumą. Naujoji visuomenė nori savo veiklos vaisius matyti, apčiuopti, ragauti, tačiau(,) šiukštu(,) ne mąstyti, kas padaryta ne taip(,) tuos vaisius auginant ir reškiant. Retas drįsta išgirsti, kas gresia neišklausius priekaištų, tyliu sąžinės balsu tariamų pačiam sau, kartojamų kelissyk, pusšimtį, o neretai (–) begalybę sykių. Kartojamų, kol bus suvokta, kas ne taip.

Neturėti sąžinės – (,) vadinasi, nebūti. Bet ir turėdami dažnai jos nejaučiame, negirdime ar tariamės negirdį. Tik nepatikėkime, kad nutilusi sąžinė visiškai prarasta, (– / , –) tikėkime ją esant. Tikėkime ja,(–) paniekinta, apspjaudyta, sergančia, esančia ir prabilsiančia(,) vos radus žodį jai pabudinti ir prikelti. Jai išgydyti reikia tikro žodžio, gimusio tiesoje ir įkūnijančio tikros būties troškimą. Mes patys turime rasti tą žodį – (,) paniekintos sąžinės tęsėją. Suvoksime jį radę, nes jis išsyk užžiebia baikščią vilties kibirkštėlę. Baikščią, iš pradžių švysčiojančią kaip žaltvykslę. Bet tik nuo jos žiburiavimo atšils, pabus sąžinė ir ims draskyti sielą – (,) vos mums pajutus ją šąlant. Pabudusi sąžinė atsakys, nes durys iš tamsos į šviesą visados atdaros.

Šį konkursą rengia politikos savaitraštis „Atgimimas“ drauge su pernai surengto diktanto partneriais: Valstybine lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, Savivaldybių asociacija, interneto portalu DELFI.lt, Pedagogų profesinės raidos centru, ir šiemet prisijungusiais – Užsienio reikalų ministerija bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamentu prie Vyriausybės.

Nacionaliniam diktantui taip pat talkina akcinė bendrovė „Lietuvos paštas“, R.Paknio, „Tyto albos“ ir Lietuvos rašytojų sąjungos, „Almos litteros“ ir „Krontos“ leidyklos, Lietuvių kalbos draugija, verslininkas Valdemaras Valkiūnas, moterų klubas „Zonta“ ir kiti.