Naujųjų patalpų atidarymo ceremonijoje trečiadienį vakare dalyvavo su oficialiu vizitu Estijoje viešintis premjeras Gediminas Kirkilas, kuriam buvo patikėta perkirpti juostelę. Beje, ambasadoriumi Taline jau daugiau nei keturis mėnesius
buvęs vidaus reikalų ministras ir Seimo narys Juozas Bernatonis, kaip ir premjeras laikomas vienu įtakingiausių socialdemokratų.

Lietuvos diplomatinis atstovas persikraustė į greta ankstesnės ambasados esantį pastatą. Jis buvo nupirktas dar tuomet, kai ambasadore Taline dirbo dabartinė prezidento patarėja Halina Kobeckaitė, tačiau renovuotas tik dabar.

Buvusių sandėlių vietoje įrengtose ambasados patalpose vyrauja minimalistinis skandinaviškas stilius, medis derinamas su stiklu ir atidengtu sienų mūru. Ryškumu išsiskiria ambasados salė, kurios sienas puošia ne vienas meno kūrinys, o grindis – Lietuvos ir Estijos vėliavų spalvos. Pastatui atnaujinti estų statybos kompanijai „Merko" prireikė trejų metų.

Nuo šiol Lietuvos ambasada Estijoje dirbs 1500 kvadratinių metų ploto patalpose – dvigubai didesnėse, nei iki šiol.

Atidarymo ceremonijoje dalyvavęs ankstesnis ambasadorius Estijoje, pernai persikėlęs į Latviją, Antanas Vinkus pakvietė savo įpėdinį aplankyti jį Rygoje. „Kai premjeras išskirs pinigų, aš irgi baigsiu remontuoti", - pajuokavo diplomatas.

Tuo tarpu H. Kobeckaitė prisiminė kuriozišką istoriją dar iš jos ambasadoriavimo Taline laikų. mūsų šalies ambasados atidarymo ceremonijoje prieš keliolika metų dalyvavo visi trys tuometiniai Baltijos valstybių prezidentai: Lietuvos – Algirdas Brazauskas, Latvijos – Guntis Ulmanis ir Estijos – Lenartas Meris.

„Buvo suplanuota, kad prezidentai pabus tik 20 minučių, bet išbuvo pusvalandį. Tuomet prie manęs priėjo A. Brazausko patarėjas ir pasakė, kad prezidentai norėtų kur nors prisėsti. Deja, mes tuomet neturėjome jokių baldų, buvo tik virtuvė su stalu ir šešiomis naujomis kėdėmis, - pasakojo H. Kobeckaitė. – Nebuvo nei

peleninės, nei lėkščių, tik viena lėkštutė su keliais sumuštiniais. Prezidentai ten praleido net dvi valandas. Lietus pliaupia, delegacija vaikšto ir nervinasi, bet sumuštinių dar yra, tai jie sėdi ir kalbasi".

Vėliau tą patį vakarą į ambasadą užsuko Valdas Adamkus – tuomet dar būsimasis Lietuvos prezidentas. Jį netyčia aplaistė ambasados vairuotojas estas, dirbantis iki šiol. Vėliau, kai į Taliną atvyko jau Lietuvos vadovas V. Adamkus, vairuotojas išsigando, kad jis gali prisiminti šį incidentą, tačiau prezidentui tas įvykis buvo išsitrynęs iš atminties.

Kaip J. Bernatonis sakė DELFI, šiuo metu Estijoje gyvena apie 2 tūkst. lietuvių, tačiau aktyviai bendruomenės veikloje dalyvauja tik apie šimtą.