Kaip DELFI sakė Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas, streikuos darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartį.

Anot jo, pasų poskyrio darbuotojos kreipėsi į profesines sąjungas su skundais, kad su jų atlyginimais neįmanoma pragyventi – žmonės su aukštuoju išsilavinimu „į rankas“ gauna 600-800 litų.

Profesinė sąjunga, atlikusi tyrimą, palygino migracijos poskyrių darbuotojų atlyginimus su kituose miestuose analogišką darbą atliekančių darbuotojų užmokesčiu. „Konstatavome, kad aukščiausią atlyginimą gaunančių darbuotojų Vilniuje atlyginimas 10-15 proc. mažesnis už žemiausią atlyginimą gaunančių kituose didžiuosiuose šalies miestuose analogišką darbą dirbančių darbuotojų“, - sakė V.Lamauskas.

Penktadienį po pietų surengtame brifinge Vilniaus miesto VPK vadovas S.Mecelica sakė suprantantis darbuotojų ir profesinių sąjungų nepasitenkinimą, tačiau lėšos darbo užmokesčio didinimui esą išnaudotos ir šiuo metu papildomų nėra.

Pasak komisaro, ateityje planuojama peržiūrėti migracijos padalinių darbuotojų pareigybių aprašymusn ir svarstyti galimybę įsteigti daugiau aukštesnių kategorijų pareigybių. Darbuotojams bus ir toliau mokama už papildomas užduotis ir nesančių darbuotojų pareigų vykdymą.

Vilniaus VPK ir Policijos departamento vadovybė paragino migracijos padalinių darbuotojus atsisakyti radikalių priemonių ir kartu dialogu būdu ieškoti problemos sprendimo variantų.

Sausio mėnesį susirinkę migracijos padalinių darbuotojai Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) administracijos pareikalavo padidinti darbo užmokestį iki vidutinio analogiškas funkcijas atliekančių darbuotojų darbo užmokesčio. Pasak V.Lamausko, taikymo komisija norėjo problemos sprendimą nukelti kuo vėlesniam laikui.

Kadangi dėl reikalavimų tenkinimo nesutarta, ketvirtadienį vykusiame susirinkime pritarta streiko skelbimui. Už tokį sprendimą slaptu balsavimu pasisakė daugiau nei du trečdaliai 2-ojo, 4-ojo ir 5-ojo policijos komisariatų migracijos poskyrių darbuotojų.

Iki vasario 21 d. dėl streiko ketina apsispręsti 1 –ojo, 3-ojo, 6-ojo ir 7 –ojo komisariatų pasų poskyrių bei Migracijos skyriaus darbuotojai.

„Tai būdas VPK administraciją priversti ieškoti sprendimų – per paskutinius 5 metus nieko nepadaryta gerinant šių darbuotojų padėtį“, - tikino Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas. Anot jo, 2001 m. migracijos padaliniuose dirbę valstybės tarnautojai pradėjo dirbti pagal darbo sutartis ir jau tada jiems sumažėjo atlyginimai.

V.Lamauskas sako, kad VPK tikina teisiškai negalinti padidinti atlyginimų ir liepia kreiptis į Policijos departamentą. Pasak jo, streikas gali tęstis iki kol bus patenkinti darbuotojų reikalavimai.